A kétállami megoldás feladását javasolta halála előtt Kissinger

Az első zsidó származású amerikai külügyminiszter, a 20. század egyik legbefolyásosabb államférfija nem sokkal 100 éves korában bekövetkezett halála előtt azt állította, hogy a kétállami megoldás nem garantálja a hosszú távú békét: „A kétállami megoldás nem garantálja, hogy amit az elmúlt hetekben láttunk, nem fog megismétlődni” — írja a ynet.

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, akit a 20. század egyik legbefolyásosabb államférfijaként tartanak számon, a múlt héten hunyt el 100 éves korában. A Politico című hírportálnak nem sokkal halála előtt adott interjújában Kissinger a kétállami megoldás feladására tett javaslatot.

Kissinger nyilatkozatát a Hamász október 7-i mészárlása után mondta kijelentve, hogy szeretné, ha a háború „békésen” érne véget, de hangsúlyozta: „Nem látom a békés kimenetelét annak, hogy a Hamász részt vesz a konfliktusban. Én az arab világ és Izrael közötti tárgyalásokat támogatnám.

Nem látom, különösen az események után, hogy az Izrael és a palesztinok közötti közvetlen tárgyalások nagyon gyümölcsözőek lennének”.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e hosszú távú béke a Közel-Keleten a kétállami megoldás nélkül, Kissinger kijelentette, hogy

„a formális béke nem garantálja a tartós békét”

, ezt kifejtve azt mondta:

„A kétállami megoldás nehézségeit a Hamász tapasztalatai mutatják. Gázát Ariel Sharon korábbi izraeli miniszterelnök tette kvázi függetlenné, hogy tesztelje a kétállami megoldás lehetőségét. Ez valójában egy sokkal bonyolultabb helyzethez vezetett. Az elmúlt két évben sokkal rosszabb lett, mint 2005-ben volt.”

Kissinger szerint

„tehát a kétállami megoldás nem garantálja, hogy amit az elmúlt hetekben láttunk, nem fog megismétlődni”.

Kissinger azt is javasolta, hogy a kétállami megoldás alternatívájaként Ciszjordánia palesztinok lakta területeit át kellene adni Jordánia irányítása alá, mivel szerinte „a két terület közül az egyik elszántan meg akarja dönteni Izraelt”. Kissinger hozzátette:

„Egyiptom közelebb került az arab oldalhoz, így Izraelnek nagyon nehéz dolga lesz a továbbiakban. Remélem, hogy a végén egy olyan tárgyalás lesz, mint amilyet a jom kipuri háború végén volt szerencsém folytatni. Akkoriban Izrael erősebb volt a környező hatalmakhoz képest.

Manapság Amerika nagyobb szerepvállalására van szükség ahhoz, hogy megakadályozzuk a konfliktus folytatódását”.

Henry Kissinger: Aggódom a szaúdiaknak tett engedmények miatt

A volt amerikai külügyminiszter az USA és Szaúd-Arábia közötti tárgyalásokról, az izraeli politikai helyzetről is beszélt.