Henry Kissinger: Aggódom a szaúdiaknak tett engedmények miatt

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, aki nemrég ünnepelte 100. születésnapját, a Maariv című izraeli lapnak nyilatkozva aggodalmát fejezte ki országának kormánya és Szaúd-Arábia között kialakuló tárgyalásokkal kapcsolatban.

Kissinger pozitívnak látja a szaúdiak és Izrael közötti tárgyalások eredményeit, de a felajánlott engedményekkel kapcsolatban nem nyugodt, szerinte azok túlságosan messzemenőek.

Beszélt az izraeli belpolitikai helyzetről és az igazságügyi reform körüli vitákról is. Szerinte mindkét oldalról hiányzik a vezetői elkötelezettség, amely véget vetne az általa egyfajta polgárháborúnak nevezett állapotnak. Elmondása szerint tiszteli Netanjahut az Izrael biztonságához való hozzájárulásáért, de nem kívánja megítélni a belügyekben tanúsított magatartását.

Hozzátette, hogy nagyon aggódik az izraeli konfliktus miatt, amely nyugtalanító és veszélyes összecsapásokhoz vezet.

Kissinger beszélt az 50 évvel ezelőtt kitört jom kipuri háborúról is, és kifejtette, hogy a háborút csak úgy lehetett volna megakadályozni, ha Izrael visszavonul az 1967 előtti határokhoz, ami szerinte lehetetlen lett volna, mert akkor a Tel-Aviv-Haifa autópálya nyitva maradt volna a támadások előtt.

Hozzátette, hogy Izraelben minden párt ellenezte ezt, és az egyetlen lehetőség az lett volna, hogy Izraelt egy megállapodás aláírására kényszerítik, amit ő ellenzett. Kifejtette, hogy még ha Izrael visszavonult volna is, valószínűleg nem akadályozta volna meg a háborút, mivel Anvar Szadat egyiptomi elnök már akkor arra a következtetésre jutott, hogy az arab világnak katonai győzelemre van szüksége, hogy elkerülje a kudarc érzését.

Henry Kissinger: Így lehet elkerülni a harmadik világháborút

„Most olyan mértékben felfegyvereztük Ukrajnát, hogy ők a legjobban felfegyverzett ország, a stratégiailag legkevésbé tapasztalt vezetéssel Európában”.