Elbukott az iráni terv: Szaúd-Arábia kész az Izraellel való normalizációra!

Khalid bin Bandar herceg, Rijád brit nagykövete azt nyilatkozta, hogy „a kapcsolatok csak akkor jöhetnek létre, ha létrejön egy palesztin állam”.

Szaúd-Arábia továbbra is érdekelt abban, hogy normalizációs megállapodást kössön Izraellel, miután véget ér a Hamász elleni gázai háborúja

– közölte kedden az öböl menti ország brit nagykövete.

Khalid bin Bandar herceg, Szaúd-Arábia brit nagykövete a BBC-nek adott rádióinterjúban elmondta, hogy Rijád továbbra is nyitott a zsidó állammal való kapcsolatfelvételre, amennyiben az egy átfogó kétállami megoldásnak a része lesz.

„Abszolút van érdeklődés, 1982 óta és korábban is volt érdeklődés” – mondta Bandar az Izraellel való megegyezésről.

„Már régóta foglalkozunk ezzel, és már régóta hajlandóak vagyunk elfogadni Izraelt, ez egy olyan valóság, amivel együtt kell élnünk. De palesztin állam nélkül nem tudunk együtt élni Izraellel”.

Bandar elmondta, hogy október 7-e előtt „a tárgyalások már jó ideje folytak. Nem áll módomban belemenni a megbeszélések részleteibe, de közel volt, ez nem volt kérdés”. Elmondta, hogy Rijád számára „a végső végcél egyértelműen nem tartalmazott kevesebbet, mint Palesztina független államát. És bár mi továbbra is – a továbbiakban, még október 7-e után is – hiszünk a normalizációban, ez nem történhet a palesztin nép kárára”.

Izrael: kitelepítenék a palesztinokat Gázából? – Megyeri Jonatán, Kiss Rajmund

Az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője és a Neokohn főszerkesztője volt a Hit Rádió adásának vendége.

Széles körben úgy tartják, hogy októberben Izrael és Szaúd-Arábia közel álltak egy történelmi normalizációs megállapodás megkötéséhez.

Az iráni segítséggel végrehajtott Hamász-támadásra ezért sokan ezen megállapodás megtorpedózására irányuló kísérletként tekintenek.

Azzal kapcsolatban, hogy a Hamász része lehet-e egy jövőbeli palesztin államnak, Bandar nagyrészt hárított, mondván, hogy „mindig van helye a változásnak, ha van optimizmus és remény, de amikor konfliktus van, az első dolog, amit fel kell ismerni, hogy mindkét fél vesztett. És amikor mindkét fél veszít, akkor mindkét fél hajlandó kompromisszumot kötni. És ha nincs kompromisszum, akkor nincs megoldás.”

Bandar kritizálta azt a „szélsőségesen abszolutista szemléletet”, amely szerinte sokáig jellemezte a konfliktust, és hozzátette, hogy a háború utáni Gázában a Palesztin Hatóságnak szerepet kell vállalnia, de „szinte biztosan szükség lesz nemzetközi részvételre” az övezet stabilizálásához, „és ezt kétségkívül nem lehet megtenni anélkül, hogy azt az izraeliek ne fogadnák el.

Rijád jelezte, hogy mit kér az Izraellel való kapcsolatok rendezéséért cserébe

Hatalmas kéréseket fogalmazott meg Szaúd-Arábia Washington és Jeruzsálem felé.