Rijád jelezte, hogy mit kér az Izraellel való kapcsolatok rendezéséért cserébe

Szaúd-Arábia biztonsági garanciákat és segítséget kér az Egyesült Államoktól polgári célú nukleáris programjának fejlesztéséhez, miközben Washington megpróbál közvetíteni a királyság és Izrael között – közölték az WSJ-vel a két ország közötti tárgyalásokon részt vevő személyek.

A WSJ szerint az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizációs megállapodás megkötése prioritássá vált Biden elnök és Benjamin Netanjahu miniszterelnök számára.

„Bármilyen megállapodás átformálná a közel-keleti politikai tájképet”

– nyilatkozták az WSJ-nek a tárgyaláson résztvevő személyek.

A szaúdiak biztonsági garanciákra és nukleáris segélyre vonatkozó követelései a megállapodás akadályai közé tartoznak, mivel néhány washingtoni törvényhozó valószínűleg ellenezni fogja ezeket az intézkedéseket. Rijádban továbbra is óvatosak egy olyan megállapodás megkötésével kapcsolatban, amely az arab világban felháborodást váltana ki, és súlyosbítaná a feszültséget Iránnal.

Daniel Shapiro, az Egyesült Államok korábbi izraeli nagykövete, aki most az Atlanti Tanács munkatársaként az izraeli-arab kapcsolatok erősítésére összpontosít, egy esetleges megállapodást „nagyon nehéz gordiuszi csomónak” nevezett.

„Az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizáció, amelyet az Egyesült Államok segít, mindhárom fél érdeke”

– mondta.

„De ez nem jelenti azt, hogy könnyű tető alá hozni”.

Mégis, amerikai, izraeli és szaúdi tisztviselők szerint lehetséges az alku.

Szaúd-Arábia az elmúlt években szorosabbra fűzte biztonsági kapcsolatait Izraellel, szem előtt tartva az Iránnal való szembeszállást, és növekvő potenciált lát az üzleti megállapodásokban, mivel a királyság igyekszik diverzifikálni gazdaságát az olajtól. Egy megállapodás diplomáciai győzelmet jelentene Biden számára is, aki többször összeütközésbe került Szaúd-Arábiával az emberi jogok, az olajárak, a jemeni háború és az Ukrajnának nyújtott támogatás miatt.

Ha Szaúd-Arábia – az iszlám két legszentebb helyének otthona – hivatalos kapcsolatokat létesítene Izraellel, az jelzésértékű lenne más arab és muszlim vezetőknek, hogy szabadon kapcsolatot létesíthetnek Izraellel, miközben felgyorsítaná az Egyesült Államok által vezetett erőfeszítéseket egy regionális katonai szövetség létrehozására Irán ellen.

Izrael szorosabbra fűzi kapcsolatait egykori ősellenségével

Az ellenségem ellensége a barátom klasszikus esete.

Rijád tisztviselői ugyanakkor amerikai támogatást szeretnének az urándúsításhoz. Amerikai és izraeli tisztviselők attól tartanak, hogy ez lehetővé tenné Szaúd-Arábia számára, hogy atomfegyvert fejlesszen ki, és felgyorsítaná a fegyverkezési versenyt Iránnal, amelynek nukleáris programja egy sor amerikai szankció tárgyát képezi.

„A nukleáris kérdés az egyik, ha nem a legnagyobb kihívás Izrael számára, és az izraelieknek meg kellene vitatniuk, hogy megéri-e a béke árát”

– mondta Yoel Guzansky, a tel-avivi székhelyű Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének vezető kutatója, aki a szaúdi-izraeli kapcsolatokra szakosodott.

Szaúd-Arábia határozott garanciákat akar arra is, hogy az Egyesült Államok szükség esetén a királyság védelmére kel. De Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek korábbi erőfeszítéseit, hogy ilyen amerikai biztosítékokat szerezzenek, a közelmúltbeli demokrata és republikánus elnökök visszautasították.

„A királyság elkötelezett az Izraellel való normalizáció mellett”

– mondta Mark Dubowitz, az Demokráciák Védelméért alapítvány vezérigazgatója, aki az elmúlt hónapokban többször is Szaúd-Arábiába utazott, hogy megvitassa ezeket a kérdéseket a legfontosabb vezetőkkel. „A Washingtonnal szemben támasztott követelményei, még ha egyesek számára túlzónak is hangzanak, a szaúdi biztonsági aggodalmak kifejeződése, és nem egyfajta nemet mondás Izraelnek.”

Az Arab Center for Research and Policy Studies közelmúltbeli felmérése szerint a szaúdi polgárok körében az Izraellel való kapcsolatfelvétel ellenzése a 2014-es 91%-ról 38%-ra csökkent 2022-ben. Ugyanez a felmérés azonban azt is megállapította, hogy amikor a szaúdiakat arról kérdezték, hogy nyíltan támogatják-e az Izraellel való normalizációt, 2022-ben csak 5% válaszolt igennel, szemben a 2016-os 12%-kal.

A washingtoni Közel-Kelet-politikai Intézet közvélemény-kutatása szerint Szaúd-Arábiában egyre nagyobb támogatottságot élveznek az Izraellel való üzleti és sportkapcsolatok, de az Ábrahám-egyezmény támogatottsága egyre csökken.

Mohammed bin Szalmán koronaherceg, a tényleges szaúdi uralkodó jelezte, hogy jelentős támogatást szeretne látni a szaúdi állampolgárok körében, mielőtt beleegyezne bármilyen megállapodásba.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Nagy ára lehet a békének Szaúd-Arábiával

Netanjahu hajlandóságot mutat a jelentések szerint, hogy elengedje egy korábbi tervét.