Izrael szorosabbra fűzi kapcsolatait egykori ősellenségével

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fokozta kormánya erőfeszítéseit arra, hogy szorosabb katonai és hírszerzési kapcsolatokat alakítson ki Szaúd-Arábiával, hogy közösen szembeszálljanak az Irán által a térségre jelentett fenyegetéssel – jelentette pénteken a Bloomberg News hat meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

A cikk szerint az Egyesült Államok által támogatott erőfeszítések a hétvégén a müncheni biztonsági konferencia közepette folytatódtak, ugyanakkor nem tért ki részletesen arra, hogy az új izraeli kormány hogyan fokozta a közeledést.

A Bloomberg hangsúlyozta, hogy Rijád nem valószínű, hogy beleegyezik a Jeruzsálemmel való teljes körű kapcsolatfelvételbe mindaddig, amíg nem történik jelentős előrelépés a palesztinokkal folytatott békefolyamatban, ahogyan azt a múltban kikötötte.

A szaúdiakról széles körben jelentették, hogy titkos kapcsolatokat tartanak fenn Jeruzsálemmel. Maga Netanjahu a hírek szerint 2020-ban titokban még az országba is elrepült, hogy találkozzon Mohammad bin Szalmán trónörökössel.

Cristiano Ronaldo szerződtetését fontolgatja Izrael

A külügyminisztérium azt reméli, hogy a legendás futball sztár befolyásos társadalmi státusza segíthet a szaúdi királysággal való kapcsolatok normalizálásában.

Januárban, Netanjahu és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó jeruzsálemi találkozóját követően az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a két fél

„az Ábrahám-egyezmény elmélyítésének és a béke körének kiszélesítésének következő lépéseiről tárgyalt, hangsúlyt fektetve a Szaúd-Arábiával való áttörésre”.

Az Egyesült Államok közvetítésével 2020-ban létrejött Ábrahám-egyezmények értelmében a királyság szomszédai – az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein – teljes körű diplomáciai kapcsolatokat létesítettek Izraellel. Netanjahu többször is kifejezte, hogy szeretné, ha Szaúd-Arábia is csatlakozna hozzájuk.

Szaúd-Arábia régóta ragaszkodik egy több mint két évtizeddel ezelőtt javasolt tervhez: a 2002-es javaslat teljes mértékben normalizált kapcsolatokat ajánl Izraelnek az Arab Liga mind a 22 tagjával, ha Izrael beleegyezik az 1967-es határok alapján kialakított kétállami megoldásba, és a palesztin menekültek számára „igazságos megoldást” kínál.

Netanjahu: Béke a szaúdiakkal a palesztin konfliktus megoldásának kulcsa

A régi-új izraeli miniszterelnök szerint a béke az arabokkal hozza el a békét a palesztinokkal és nem fordítva.