Megáll az ész: az USA elismerné a palesztin államot a gázai háború vége után?

Az Egyesült Államok vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehetne a legjobban előmozdítani egy palesztin állam létrehozását – mondta Mathew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, de hangsúlyozta, hogy ez nem jelent változást a jelenlegi állásponthoz képest.

„Igen, aktívan törekszünk egy független palesztin állam létrehozására, valódi biztonsági garanciákkal Izrael számára” – mondta Miller Washingtonban újságíróknak.

„Támogatjuk a független palesztin állam létrehozását, és a kormányban sokat dolgozunk azon, hogy átgondoljuk, hogyan lehetne ezt megvalósítani”

– tette hozzá.

„A lehetőségek túlnyomó többsége általában soha nem valósul meg”.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a gázai háborút követő napon utasította az amerikai külügyminisztériumot, hogy készítsen elő egy olyan munkacsoportot, amely megvizsgálja Palesztina állam amerikai és nemzetközi elismerésének lehetőségét – jelentette nemrég a Walla nevű izraeli portál két magas rangú amerikai kormányzati tisztviselőre hivatkozva.

Blinken arra is felkérte a külügyminisztériumot, hogy nyújtson be javaslatokat arra vonatkozóan, hogyan nézhetne ki egy „demilitarizált palesztin állam” a világon ismert különböző modellek alapján – mondta egy tisztviselő.

„Miért vádolják Izraelt népirtással, ha Moszul ostroma után ez fel sem merült?”

David P. Goldman, világhírű amerikai közgazdász vette védelmébe a zsidó államot.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint a gázai háború és a diplomáciai megoldás megtalálására tett erőfeszítések megnyitották az utat az Egyesült Államok izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos politikájának számos régi paradigmájának újragondolása előtt a kormányzaton belül.

Szerinte vannak olyan elemek a Biden-kormányzaton belül, amelyek a politika megváltoztatását és a palesztin állam elismerése felé való elmozdulást javasolják egy új békefolyamat első, és nem utolsó lépésként.

A Walla-jelentés szerint több lehetőség is kínálkozik az ilyen irányú amerikai fellépésre: a palesztin állam amerikai elismeréséről szóló döntéstől kezdve annak eldöntéséig, hogy nem vétózzák meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Palesztinát a szervezet teljes jogú tagjává elfogadó határozatot, így más nyugati országokat is a palesztin állam elismerésére ösztönözzenek.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő megjegyezte, hogy jelenleg vizsgálják, hogyan lehetne a kétállami megoldást úgy megvalósítani, hogy az garantálja Izrael biztonságát, és ne veszélyeztesse azt.

„Az Egyesült Államok politikája évek óta az, hogy a palesztin állam elismerése a felek közötti közvetlen tárgyalások eredménye kell, hogy legyen, nem pedig egyoldalú elismerés vagy hogy az ENSZ intézményein keresztül történjen. Ez a politika nem változott” – kommentálta a hírt a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Washington egy hatalmas alkuval hozná el a közel-keleti békét

A színfalak mögött Amerika, Izrael és az arab országok folyamatosan egyeztetnek egy új regionális valóság megteremtéséről.