Izraeli civil túszról tett közzé videó felvételt a Hamász terrorszervezet

Avera Mengistu, aki családja szerint mentális problémákkal küzd, 2014-ben lépett át a Gázai övezetbe, és azóta fogságban tartják. A család szerint a felvétel hitelesnek tűnik.

A Hamász terrorszervezet hétfőn közzétett egy videót, amelyen szerinte az izraeli civil Avera Mengistu látható, akit 2014 óta tartanak fogva a Gázai övezetben. A férfiról készült, nem ellenőrzött felvétel az első az elfogása óta.

A dátum nélküli videón egy, a Hamász által izraeli civilként azonosított férfi, Avera Mengistu látható, amint egy üres fal előtt ül, és körülbelül 10 másodpercig beszél, és segítséget kér Izraeltől. A felvétel nyilvánosságra hozatalával valószínüleg nyomást próbálnak gyakorolni Izraelre, hogy fogolycserét hajtson végre.

Mengistu, aki családja szerint mentális problémákkal küzd, 2014-ben ismeretlen okokból átkelt a Gázai övezetbe. A videót az izraeli média közzétette, de Mengistu személyazonosságát Izrael nem erősítette meg. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala a videó közzétételére reagálva közölte:

„Izrael minden erőforrását és erőfeszítését arra fordítja, hogy hazahozza az elfogott és eltűnt fiúkat”.

Hamas releases unverified video of Israeli held in Gaza

i24NEWS Middle East Correspondent Ariel Oseran has the latest after Hamas released a video of Israeli captive Avera Mengistu Articles: https://www.i24news.tv/en Facebook: https://www.facebook.com/i24newsEN/ Twitter: https://twitter.com/i24NEWS_EN Instagram: https://www.instagram.com/i24news/ #i24NEWS #Hamas #i24NEWSDesk Live news updates throughout the day from around the world.

Avera Mengistu 2014 szeptembere óta eltűnt, miután a jelek szerint látták, amint átkelt a Gázai övezetbe.

A túsz családja szerint a felvételen láthatóan ő látható, és ez volt az első alkalom, hogy látták őt fogságba esése óta. A Hamász a videóban a dátum hitelesítése érdekében megemlíti Izrael új vezérkari főnökét, Herzi Halevi IDF-főhadnagyot, akit hivatalosan hétfőn neveztek ki, de nem közölt további részleteket Mengistu állapotáról.

Júniusban a Hamász egy másik izraeli civil fogságban tartásáról mutatott be felvételt. Izrael úgy véli, hogy a Hamász két izraeli civilt és két olyan katonájának maradványait tartja fogva, akiket a 2014-es izraeli-gázai konfliktusban öltek meg. A civilekről úgy vélik, hogy ismeretlen okokból önként léptek át a Gázai övezetbe.

A múltban Izrael már több ízben hajtott végre fogolycserét a Hamásszal, a legismertebb ezek közül az volt, amikor 2011-ben Gilad Salitot, a 2006-ban izraeli területről elrabolt katona szabadon bocsátásáért cserébe több, mint 1000, izraeli börtönökben fogva tartott palesztin elítéltet engedtek ki.

Sokkoló felvételt közölt a Hamász az egyik izraeli foglyáról (videó)

A videót elnémították, hogy ne jelezhesse közeli főút, müezzin vagy a kórház hangjaival a pontos tartózkodási helyet.