Sokkoló felvételt közölt a Hamász az egyik izraeli foglyáról (videó)

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász terrorszervezet kedden közzétett egy videófelvételt az egyik, izraeli állampolgárságú foglyáról, aki a felvételen oxigénmaszkban, kórházi ágyon látható.

A helymeghatározás megakadályozása érdekében hang nélküli videófelvétel a 2015 óta fogva tartott Hisam al-Szajídot mutatja, miközben a háttérben lévő képernyőn egy, ezen a héten, Katarban tartott konferencia képei láthatók.

A videót egy nappal korábban szokatlan bejelentést előzte meg az egyik, a Gázai övezetben fogva tartott izraeli egészségi állapotának romlásáról.

A Hamász nem követelt ellenszolgáltatást a felvételért, s ez a lap szerint azt jelzi, hogy kétségbeesetten törekszik a fogolycsere-alku megkötésére.

Hisam al-Szajíd, a korábban Izraeli déli részén élő 34 éves beduin fiatalember 2015-ben önszántából lépte át a Gázai övezet határát, s a Hamász azóta nem adott át Izraelnek bizonyítékot az elfogásáról és őrzéséről.

A videót elnémították, hogy ne jelezhesse közeli főút, müezzin vagy a kórház hangjaival a pontos tartózkodási helyet, mert ezt a Hamász a legnagyobb titokban tartja. A ynet szerint azt sem akarhatták, hogy maga al-Szajid megpróbáljon célozni helyzetére vagy helyére.

Tzvi Joffre on Twitter: „Video released by #Hamas’s al-Qassam Brigades seems to show Hisham al-Sayed with an oxygen mask. His ID card is seen. pic.twitter.com/IPviY7L2SO / Twitter”

Video released by #Hamas’s al-Qassam Brigades seems to show Hisham al-Sayed with an oxygen mask. His ID card is seen. pic.twitter.com/IPviY7L2SO

A filmen al-Szajíd kissé távolságtartónak látszik, de úgy tűnik, tisztában van vele, hogy fényképezik. Nem láthatók zúzódások testének felfedett részein. Közzétették izraeli személyi igazolványának képét is.

Az iszlamista szervezet korábban soha nem adott át életjelt a foglyairól anélkül, hogy ezért cserében ne kért volna valamit. A videó közzététele ezért azt jelezheti, hogy különösen fontosnak tartják a fogolycseréről szóló tárgyalások megindítását Izraellel.

„Izrael úgy véli, hogy a Hamász közvetlenül felelős civil polgárainak a helyzetéért, akiknek fogva tartásával megsérti a nemzetközi jogot.

Két, értelmi fogyatékossággal élő emberről van szó, valamint két izraeli katona, a néhai Hadar Goldin és Oron Saul holttestéről, s át nem adásukkal lábbal tiporják az erkölcs és a nemzetközi jog minden határát”

– hangsúlyozta kedden Jaír Lapid külügyminiszter, aki várhatóan a közeli napokban átveszi a kormányfői széket Naftali Bennett miniszterelnöktől.

Lapid beszólt az EU-nak Irán miatt

Jair Lapid izraeli külügyminiszter keményen támadta Josep Borrell uniós külügyi főképviselőt a Teheránban tett látogatása miatt.

„Felszólítom a nemzetközi közösséget, beleértve az Egészségügyi Világszervezetet, a Vöröskeresztet és az értelmi fogyatékossággal élők szervezeteit, hogy ítéljék el a Hamász embertelen viselkedését, és követeljék, hogy a nemzetközi joggal összhangban járjon el, s adja át a civileket és a holttesteket”

– tette hozzá Lapid.

Az Al-Qudsz című palesztin újságban megjelent írás szerint előzőleg, a szokatlan korábbi bejelentés után, Izrael kapcsolatba lépett az egyiptomi hírszerzés vezetőivel, és felvilágosítást kért a foglyok sorsáról, s az egyikük egészségi állapotának romlásáról szóló közlés megbízhatóságáról.

Az egyiptomi illetékesek megígérték, hogy az egyik fogoly betegsége nyomán megpróbálnak áttörést elérni a fogságban lévő izraeliek átadásáról szóló, és jelenleg felfüggesztett tárgyalásokon.

A Hamász rabságában lévő másik izraeli, az etióp zsidó Avra Mengisztu is átsétált askeloni otthonából a Gázai övezetbe, még 2014 szeptemberében. Mindkét izraeli állampolgár családja azt állítja, hogy a Gázába ment fiataloknak mentális egészségi problémáik voltak. Ennek ellenére a Hamász ragaszkodik ahhoz, hogy ők izraeli „katonák” voltak.

Hamarosan hazatérhetnek a Gázában fogvatartott izraeliek?

„Izrael Állam mindig azért cselekszik, hogy visszahozza fiait” – írta a Knesszet külügyi és védelmi bizottságának egyik tagja.