Lapid beszólt az EU-nak Irán miatt

Jair Lapid izraeli külügyminiszter keményen támadta Josep Borrell uniós külügyi főképviselőt a Teheránban tett látogatása miatt, amelynek célja az iráni nukleáris megállapodásról folytatott tárgyalások felújítása volt, amelyet Izrael régóta ellenez – írja a Politico. 

Borrell felkereste Lapidot teheráni látogatása előtt, ahol Borrell szombaton közölte, hogy megállapodást kötött a tárgyalások újraindításáról.

Lapid azzal vádolta Borrellt, hogy figyelmen kívül hagyta azokat a közelmúltbeli vádakat, amelyek szerint Irán izraeli civilek megölésére készült Törökországban.

Az EU tisztviselői azonban azt mondták, hogy Borrell éppen azért kereste fel Lapidot, hogy konzultáljon mindezekről a pontokról; és a teheráni találkozókat követő nyilvános nyilatkozataiban Borrell megjegyezte, hogy ezeket felvetette az irániakkal.

Brüsszelben az izraeli kritikát az iráni nukleáris tárgyalások szabotálására irányuló törekvés részének tekintették.

„Borrell a teheráni út előtt üzenetet küldött Yair Lapidnak, amelyben leírta, hogy megpróbálja Iránt visszahozni a nukleáris megállapodásról szóló tárgyalásokra, és elhárítani az utolsó akadályokat” – mondta a POLITICO-nak egy, a levélváltásról tájékoztatott diplomata. „Az üzenetre válaszul Lapid azt válaszolta Borrellnek, hogy az álláspontja nagyon kiábrándító, különösen a kamerák eltávolítása és a NAÜ [Nemzetközi Atomenergia-ügynökség] igazgatótanácsa [által] megfogalmazott elítélés után”.

Lapid azt mondta Borrellnek, hogy „ez egy stratégiai hiba, amely rossz üzenetet küld Iránnak” – mondta a diplomata, hozzátéve:

„Az iráni kontextusban a nagy lehetőségekről beszélni, miközben Irán világszerte és különösen Törökországban izraeli állampolgárokat próbál meggyilkolni, az izraeli állampolgárok életével való törődés aggasztó hiányára utal”.

Egy uniós tisztviselő azonban megjegyezte, hogy Borrell közvetítői szerepkörében, a tárgyalások semleges koordinátoraként utazott Iránba, és sikerült elérnie, hogy az irániak beleegyezzenek abba, hogy az elkövetkező napokban folytassák a tárgyalásokat az amerikai tárgyalókkal.

A tisztviselő elismerte, hogy „vannak rendkívül aggasztó kérdések”, köztük az uniós állampolgárok iráni fogva tartása, de Borrell ezeket az aggodalmakat, beleértve Izrael saját biztonságát is, közvetlenül Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszterrel vetette fel. Borrell gyakran hangoztatta, hogy a nukleáris megállapodás minden fél általi betartásának helyreállítása jót tenne a globális stabilitásnak, és jót tenne a közel-keleti régiónak, beleértve Izraelt is.

Borrell szombati látogatásának végén újságíróknak nyilatkozva elismerte, hogy Irán visszailleszkedése a világgazdaságba segítene kezelni a kőolaj és földgáz árának emelkedését, amely Oroszország ukrajnai háborúja miatt következett be.

Milyen tervei lehetnek Joe Bidennek Izraellel?

Hiába támogatja Biden Izraelt, Amerika Iránnal kapcsolatos politikája árnyékot vet az izraeli-amerikai szövetségre.