Némi előrelépés a túsztárgyalásokon

Előrelépés történt a gázai konfliktusban kötött tűzszünetről szóló kairói tárgyalásokon, és az alapvető pontokban minden érintett fél között egyetértés van – jelentette vasárnap este a Reuters egy egyiptomi forrásra hivatkozva, aki az egyiptomi Al-Qahera Newsnak nyilatkozott.

A Hamász részéről nem érkezett azonnali kommentár, és a kairói tárgyalások egyik résztvevője sem erősítette meg az Al-Qahera jelentését.

A jelentés szerint továbbá a Hamász és Katar küldöttsége elhagyta Kairót, és két napon belül visszatér, hogy megállapodjanak a végső megállapodás feltételeiről, míg az izraeli és az amerikai delegáció néhány órán belül elhagyja az egyiptomi fővárost. Hozzátette, hogy a következő 48 órában folyamatosak a konzultációk.

Korábban vasárnap este a Hamász közölte, hogy a nevében küldöttség érkezett Kairóba, hogy találkozzon Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési vezetővel.

A Hamász megismételte korábban, márciusban megfogalmazott követeléseit, köztük a tartós tűzszünet, az izraeli erők kivonását a Gázai övezetből, a kitelepítettek hazatérését, valamint a palesztin foglyok (terroristák) cseréjét a Gázában fogva tartott izraeli túszokra.

Pénteken a CNN arról számolt be, hogy a Hamász elutasította a túszok szabadon bocsátására vonatkozó legutóbbi izraeli javaslatot.

Később a nap folyamán jelentették, hogy Joe Biden amerikai elnök levelet írt Egyiptom és Katar vezetőinek, amelyben felszólította őket, hogy gyakoroljanak komoly nyomást a Hamászra, hogy kössön túszalkut Izraellel.

Múlt héten egy magas rangú diplomáciai tisztviselő Izraelben optimizmusát fejezte ki, hogy a közeljövőben lehetséges a Hamász által fogva tartott túszok visszaszolgáltatásáról szóló megállapodás.

„Ha a Hamász érdekelt az egyezségben – továbbléphetünk. Ezúttal is hosszú utat tettünk meg, van lehetőség az előrelépésre az elkövetkező napokban”

– mondta a forrás.

Kivonul az izraeli hadsereg a Gázai-övezet déli részéből

Mindössze egy zászlóajl marad az egész enklávéban. Taktikai harc következik.