Kivonul az izraeli hadsereg a Gázai-övezet déli részéből

A hadsereg úgy látja, hogy a célzott rajtaütések az új információk birtokában hatékonyabbak a Hamász elleni harcban; a rafahi terveket ez nem érinti, mivel az ottani művelethez mindenképpen szükség lenne friss tartalékos erők nagyarányú behívására.

Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap kora reggel kivonták összes manőverező szárazföldi erőiket a Gázai övezetből, így csak egy dandár maradt a palesztin enklávét kettészelő folyosó biztosítására.

A 98. hadosztály csapatait négy egymást követő hónapnyi harc után vonták ki Khan Júnisz térségéből – közölte az IDF.

Csak egy dandár, a Nahal maradt a Gázai övezetben. A Nahal-dandár feladata az úgynevezett Netzarim-folyosó biztosítása, amely a dél-izraeli Beeri térségből a Gázai övezetet szeli át az övezet partvidékéig.

A folyosó lehetővé teszi az IDF számára, hogy rajtaütéseket hajtson végre Gáza északi és középső részén, megakadályozza, hogy a palesztinok visszatérjenek az övezet északi részébe, és lehetővé teszi, hogy a humanitárius szervezetek közvetlenül Gáza északi részére szállítsanak segélyt.

Órákkal a kivonulás után öt rakétát lőttek ki Khan Júnis térségéből a gázai határhoz közeli településekre — számol be a Times of Israel.

Az IDF szerint a rakéták egy részét a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogta. Sérültekről vagy károkról nem érkezett jelentés.

A vasárnapi kivonulás hasonló lépésnek tűnt, mint amit a Gázai övezet északi részén hajtottak végre az IDF tavaly év végi, első szárazföldi offenzívája után. Több hónapos, több hadosztállyal végrehajtott nagyszabású offenzíva után az IDF elhagyta Gáza északi részét, hogy aztán visszatérve kisebb, lokális műveleteket hajtson végre.

Az IDF úgy véli, hogy az új hírszerzési adatokon alapuló rajtaütések, mint például a Gázaváros Shifa kórházában nemrégiben végrehajtott művelet és más, az övezet északi részén végrehajtott műveletek, hatékonyabb módját jelentik a Hamász elleni fellépésnek.

A Khan Júniszban végrehajtott offenzíva az IDF szerint elérte célját: a helyi Hamász-brigádot felszámolták, több ezer fegyverest likvidáltak, és mintegy 30 kilométernyi alagutat semmisítettek meg.

Izraeli tisztviselők szerint a Hamász Gázai övezetben lévő 24 eredeti zászlóaljából 18-at szétzúztak, ami azt jelenti, hogy nem működnek szervezett katonai egységként, bár kisebb sejtek még mindig léteznek.

Négy Hamász-zászlóalj maradt a Gázai övezet déli részén, Rafahban, és további kettő az övezet középső részén.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök többször is kijelentette, hogy jóváhagyta a hadsereg rafahi hadműveletre vonatkozó terveit, bár még nem adott zöld utat a végrehajtáshoz.

A tervezett rafahi offenzíva heves ellenérzést váltott ki a nemzetközi közösségben, többek között az Egyesült Államokban és Egyiptomban, mivel a Gázai övezet déli részén fekvő város jelenleg több mint egymillió, az övezet más részeiből kitelepített palesztint fogad.

Izrael közölte, hogy offenzívájának részeként terveket készít a civilek evakuálására és védelmére Rafahból.

Egy rafahi izraeli offenzívát nem érinti a vasárnap bejelentett visszavonás, mivel egy ilyen művelet a friss tartalékos erők jelentős mértékű behívásával járna.

Izrael terrorellenes háborúja október 7-én kezdődött a Hamász példátlan támadásával a zsidó állam ellen, amelyben a terroristák végigdúlták a déli országrészt, mintegy 1 200 embert, többségében civileket gyilkoltak meg, és 253-at elraboltak.

A túszejtésről és a tűzszünetről szóló tárgyalások nem jutottak előbbre a novemberi egyhetes tűzszünet óta, amely az egyetlen volt a háború kezdete óta, és amelynek során több tucat, a Hamász által fogva tartott túszt cseréltek ki az Izrael által fogva tartott palesztin terrorista foglyért cserébe.

A tárgyalások Hamász-oldalán közvetett módon zajlanak, a javaslatokat harmadik feleken keresztül továbbítják a Gáza alatti alagutakban rejtőzködő terrorista vezetőknek.

Úgy vélik, hogy a Hamász és más terrorcsoportok által október 7-én elrabolt 129 túsz még mindig Gázában van – valószínűleg nem mindegyikük él -, miután a november végi egyhetes tűzszünet során 105 civilt engedtek ki a Hamász fogságából, négy túszt pedig már korábban szabadon engedtek.

Három túszt élve mentettek ki a katonák, és 12 túsz holttestét is megtalálták, köztük három olyan túszt, akit tévedésből a hadsereg ölt meg. Az IDF megerősítette a Hamász által még mindig fogva tartott 34 túsz halálát, a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett új értesülésekre és megállapításokra hivatkozva. Október 7. óta még egy személyt tartanak nyilván eltűntként, az ő sorsa még mindig ismeretlen.

Az IDF október végén indított szárazföldi offenzívája során eddig 260 izraeli katona halt meg és 1 552 sebesült van.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint az övezetben eddig több mint 33 ezer ember halt meg a harcokban, ugyanakkor ezt a számot nem lehet ellenőrizni, és ebben benne van mintegy 13 ezer Hamász-terrorista is, akit Izrael ölt meg a harcokban. Emellett Izrael október 7-én mintegy 1 000 fegyverest ölt meg Izraelen belül.

Az Izrael elleni globális támadás

Melanie Phillips brit publicista szerint sok nyugati ország vezetése magáévá tette az igaztalan palesztin narratívát.