A Hamász kitart a követelései mellett, valószínűtlen a megállapodás

A Hamász palesztin terrorszervezet küldöttsége, amelyet a csoport gázai vezetőjének helyettese, Khalil Al-Hayya vezet, vasárnap Kairóba utazik a gázai tűzszüneti tárgyalásokra, válaszul az egyiptomi közvetítők meghívására – közölte a csoport egy közleményben, a Times of Israel szerint.

Bill Burns CIA-igazgató is várhatóan részt vesz a vasárnapi tárgyalásokon, valamint Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk katari külügyminiszter és egy izraeli küldöttség – jelentette szombaton az egyiptomi Al Qahera news.

Izraeli részről a tárgyalásokon várhatóan részt vesz a Moszad vezetője, David Barnea és a Shin Bet vezetője, Ronen Bar is.

A Hamász szombaton megismételte a március 14-i javaslatában megfogalmazott követeléseit, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsának március 25-én elfogadott, a Gázai övezetben tűzszünetre felszólító határozata előtt fogalmazott meg.

„A Hamász megerősíti, hogy ragaszkodik a március 14-én előterjesztett álláspontjához … és nem fogunk visszalépni ettől az álláspontunktól”

– áll a közleményben.

„A követelések … a teljes tűzszünet, a megszálló erők kivonása a Gázai övezetből, a kitelepítettek visszatérése lakóhelyükre, az emberek szabad mozgása, segély és menedék felajánlása számukra, valamint egy komoly túszcsere-alku”

– áll a közleményben.

A „túszcsere” a Hamász palesztin terrorszervezet szerint azt jelentené, hogy cserébe az október 7-én elrabolt túszokért (vagy a túszok egy részéért) Izrael több száz köztörvényes, izraeli börtönökben fogvatartott bűnözőt és terroristát kellene szabadon engedjen.

Egy izraeli diplomáciai forrás a 12-es csatorna híradójának szombaton azt mondta, hogy a Hamász úgy véli, hogy túszok szabadon bocsátása nélkül is tűzszünetet kényszeríthet Izraelre „a ránk nehezedő nemzetközi nyomás, valamint az Izrael és az Egyesült Államok közötti belső válság miatt”.

„A magas rangú küldöttség Kairóba való távozása a Hamász részéről történő kompromisszum nélkül hamis reményeket ébreszt a családokban, és ez egy »üres show« lesz”

– mondta a forrás.

Miniszterek és más, a tárgyalások részleteit ismerő tisztviselők a 12. csatornának elmondták, hogy a tárgyalások fő vitás pontja a kitelepített palesztinok Gázai övezet északi részébe való visszatérésének kérdése volt. Azt mondták, hogy a tárgyalóknak szélesebb körű felhatalmazásra van szükségük, mint amennyit eddig a kormánytól kaptak a megállapodás véglegesítéséhez.

A Hamász ragaszkodott követeléseihez, miközben Joe Biden amerikai elnök „azonnali tűzszünetet” sürgetett Gázában.

A hétvégi tárgyalások előtt Biden levélben kérte Egyiptom és Katar vezetőit, hogy biztosítsák a Hamász kötelezettségvállalását arra vonatkozóan, hogy „beleegyezik a megállapodásba és betartja azt” – mondta az AFP-nek egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő.

Az Izrael és a Hamász közötti túsztárgyalások közvetítői azonban nem tudnak nyomást gyakorolni a terrorcsoportra – mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő pénteken a The Times of Israel című izraeli lapnak.

Yahya Szinwar, a Hamász gázai vezetője „húzza az időt, és nem akar alkut, annak ellenére, hogy Izrael óriási rugalmasságot tanúsít”

– állította a magas rangú izraeli tisztviselő.

„A Katar vezette közvetítők közösen nem gyakorolnak elegendő nyomást a Hamászra.

Katar tartózkodott attól, hogy kitoloncolja az általa befogadott Hamász-vezetőket, és nem zárta le bankszámláikat sem, amelyeken több százmillió dollár van, amelyeket a terrorizmusra használtak”

– állította a magas rangú izraeli tisztviselő.

„Sinwar nem akar alkut. Nem érdekli a gázai nép szenvedése” – folytatta a tisztviselő.

„Arra vár, hogy a feszültségek fokozódjanak és további eszkalációra kerüljön sor”.

A magas rangú tisztviselő azt is elmondta, hogy Jeruzsálem még mindig nem kapott választ a Hamásztól Izrael legújabb túszalku ajánlatára, miután a CNN pénteken korábban arról számolt be, hogy a terrorszervezet elutasította azt.

Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott csütörtöki telefonbeszélgetése során Biden arra sürgette őt, hogy „teljes mértékben hatalmazza fel” tárgyalóit az alku elérésére.

A Fehér Ház tisztviselői szerint az Izrael és a Hamász közötti harcok szüneteltetésének tárgyalása a Gázában fogva tartott túszok, Izraelben fogva tartott palesztin biztonsági foglyokért való cseréjének megkönnyítése érdekében az egyetlen módja annak, hogy átmeneti tűzszünet lépjen életbe és fellendüljön a területre irányuló, égetően szükséges humanitárius segélyek áramlása.

A szüneteltetéses tárgyalások nem vezettek előre a novemberi egyhetes tűzszünet óta, amely az egyetlen volt a háború október 7-i kezdete óta, és amelynek során a Hamász által fogva tartott több tucat túsz cseréje történt az Izrael által fogva tartott palesztin biztonsági foglyokért cserébe.

A tárgyalásokon részt vevő Hamász-küldöttség a javaslatokat harmadik félen keresztül továbbítja a Gáza alatti alagutakban rejtőzködő Hamász-vezetőknek.

Jogászok tették helyre az izraeli fegyverszállítások leállítását követelőket

Izrael gázai hadjárata nem sérti a nemzetközi jogot, ezért nincs szükség a tűzszünetre való felhívásokra – állítja több neves ügyvéd is.