Ezer bűnözőért cserébe engedné el a Hamász a nőket, gyerekeket és időseket

A Hamász palesztin terrorszervezet olyan tűzszüneti javaslatot terjesztett a közvetítők és az Egyesült Államok elé, amely izraeli túszokat engedne szabadon izraeli börtönökbe bezárt palesztin bűnözőkért cserébe. A Hamász követelése szerint az ezer fogolyból 100-an életfogytiglani büntetésüket töltik terrorcselekmények miatt.

A Hamász szerint az izraeliek szabadon bocsátása nőkre, gyerekekre, idősekre és beteg túszokra is kiterjedne, cserébe 700-1000 palesztin fogoly szabadon bocsátásáért.

A háborús kabinet pénteki ülése előtt, amelyen a Hamász ajánlatát követő túszalku véglegesítésének lehetőségéről tanácskoznak, Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala csütörtök este azzal vádolta a terrorcsoportot, hogy továbbra is „nevetséges követelésekkel” áll elő, melyekről tudja, hogy Izrael nem fogadhatja el.

A túszok hozzátartozóit tömörítő civil szervezet kérte az izraeli háborús kabinetet, hogy egyezzen bele a megállapodásba.

„Először tudjuk elképzelni, hogy újra átöleljük őket, kérjük, adják meg nekünk ezt a jogot”

– áll a túszok családjainak közleményében.

Felszólították a miniszterelnököt és a háborús kabinetet, hogy ne halasszák el az alkut, és mentsék meg a 134 „lányt és fiút, akiket kegyetlenül elvettek, pusztán azért, mert izraeliek voltak” – mondták a családok. „Most először nyílik reális alkalom, hogy újra átöleljük őket. Kérem, adják meg nekünk ezt a jogot”.

Egyiptom és Katar megpróbálta csökkenteni a nézeteltéréseket Izrael és a Hamász között arról, hogy miként kellene kinéznie egy tűzszünetnek, miközben megfigyelők szerint egyre mélyül a humanitárius válság a háború sújtotta Gázai-övezetben.

Februárban a Hamász megkapta a párizsi gázai tűzszüneti tárgyalásokról szóló javaslattervezetet, amely 40 napos szünetet tartalmazott, valamint palesztin foglyok cseréjét irányozta elő 10:1 arányban.

A tárgyalások a múlt hét végén megszakadni látszottak, mivel a Hamász azt követelte, hogy Izrael fejezze be a háborút és vonja ki az összes csapatát a Gázai övezetből.

Izrael beleegyezett, hogy a párizsi javaslat alapján tárgyalásokat folytasson, de hangsúlyozta, hogy a harcok bármilyen szüneteltetése csak átmeneti lenne, és kitartott azon régóta kitűzött célja mellett, hogy addig nem fejezi be a háborút, amíg el nem pusztítja a Hamászt.

Az elmúlt napokban ismét némi feltűnt némi remény, hogy mégis lesz egyezség: egy magas rangú arab diplomata a hét elején azt nyilatkozta a Times of Israel című izraeli lapnak, hogy a tárgyalások előrehaladtak, miután Katar komoly nyomást gyakorolt a Hamászra, hogy enyhítse követeléseit, és figyelmeztette, hogy a Dohában tartózkodó vezetőit kitoloncolhatják, ha nem változtatnak a tárgyalásokon alkalmazott megközelítésükön.

A legutóbbi javaslat szerint a Hamász azt mondta, hogy a túszok és foglyok kezdeti cseréje után megállapodna egy állandó tűzszünet időpontjában, és hogy az első szakasz után megállapodnának egy határidőben a gázai izraeli kivonulásra.

A csoport szerint a terv második szakaszában a Hamász elengedné az összes túszt, Izraeltől pedig azt követeli, hogy a engedje el az összes bebörtönzőtt bűnözőt és terroristát.

Csütörtökön késő este a Hamász közölte, hogy átfogó elképzelést terjesztett a közvetítők elé a fegyverszünetről, amely a Gázai övezetben élő palesztinok elleni „izraeli agresszió” leállításán, segélyek nyújtásán, a kitelepített gázaiak hazatérésén és az izraeli erők kivonásán alapul.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő a Walla hírportálnak azt mondta, hogy a Hamász követelései még mindig túlzók, de legalább „van valami, amivel lehet dolgozni”.

Mintegy 20 család képviselőit hívták meg személyes találkozóra Netanjahuval és feleségével, Sarával csütörtök este, miután több mint hat hete nem találkoztak a miniszterelnökkel. A családok elmondták a miniszterelnöknek, hogy a vele és a háborús kabinet tagjaival való találkozók „létfontosságúak”, és kérték, hogy rendszeresen kerüljön sor rájuk.

A családok hangsúlyozták, hogy a miniszterelnök „felelőssége és elkötelezettsége, hogy biztosítsa az összes túsz szabadon bocsátását, az élőkét és a meggyilkoltakét egyaránt” – áll a közleményükben.

Az elmúlt hetekben mind a túszok családtagjainak támogatói, mind a kormányellenes aktivisták részéről fokozódott a belföldi nyomás az egyezség érdekében. Csütörtökön több tízezer tüntető külön tüntetett Tel-Avivban a túszmegegyezéséért és Netanjahu kormánya ellen, és néhány tüntető rövid időre elzárta az egyik főútvonalat.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Berághat Katar a Hamászra, ha nem jön össze a túszalku

Katar állítólag presszionálja a Hamászt, hogy állapodjon meg a ramadán kezdete előtt. A terrorszervezet Izraelre mutogat.