Berághat Katar a Hamászra, ha nem jön össze a túszalku

A The Wall Street Journal szombaton interjút közölt Husam Badran magas rangú Hamász-tisztségviselővel a Hamász keményvonalas álláspontjáról, miszerint a terrorszervezet csak tartós tűzszünetbe egyezne bele.

Badran az interjút azzal kezdi, hogy a Hamász továbbra is hajlandó tárgyalni a tűzszüneti megállapodásról, és azt állítja, hogy a Hamász érdektelenségére vonatkozó állítások Izraelből és Amerikából származnak.

„Nem jelentettük ki, hogy a tárgyalásokat leállítottuk. Mi vagyunk az a fél, aki a legjobban szeretné megállítani ezt a háborút”

– mondta a Hamászvezető.

Egyiptomi és Hamász-tisztviselők szerint Katar azzal fenyegetőzött, hogy hivatalosan kiutasítja a Hamászt dohai bázisáról, ha nem jutnak megállapodásra, de Badran tagadta ezt az állítást.

Ennek ellenére kijelentette, hogy a Hamász hivatalos álláspontja továbbra is a tartós tűzszünet és az, hogy a kitelepített gázaiak visszatérhessenek otthonaikba.

Ami a tárgyalási folyamatot illeti, elárulta, hogy az izraeli túszok palesztin foglyokra való cseréjéről szóló vita háttérbe szorult a humanitárius helyzet enyhítése és a harcok befejezése mögött.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt hibáztatta a tárgyalások eddigi kudarcáért. „A tárgyalások egyetlen bonyodalma Netanjahu álláspontja, aki nem hajlandó tárgyalási alapnak tekinteni semmit, ami az asztalon van” – mondta.

„Netanjahu a legveszélyesebb személy a régió stabilitására nézve”

– állította a terroristavezér.

Badran azt is állította, hogy „aggódik” a ciszjordániai feszültségek növekedése miatt, ha nem születik megállapodás a ramadán előtt. Később azonban elárulta, hogy a Hamász Moszkvában találkozott más palesztin tisztségviselőkkel, köztük világi politikusokkal és a Palesztin Iszlám Dzsihád képviselőivel, ahol

megállapodtak abban, hogy „kiterjesztik a ciszjordániai és jeruzsálemi műveleteket”.

A Hamász célja, hogy a világ meggyűlölje Izraelt

Minden ellentétes hírrel szemben nincs megosztottság a Hamász vezetésében, azért húzzák a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy kommunikációs fegyverként használják a gázaiak helyzetét.