A Hamász célja, hogy a világ meggyűlölje Izraelt

Egy magas rangú izraeli tisztviselő cáfolta a Hamász vezetésén belüli megosztottságról szóló híreket, és azt mondja, hogy a Hamász azért húzza a túsztárgyalásokat, hogy időt nyerj és kommunikációs fegyverként használja a gázaiak helyzetét, miközben romlanak a humanitárius körülmények az övezetben — számol be a ynet.

Yahya Sinwar, a Hamász gázai vezetője késlelteti a második túszalku jóváhagyását, nagyobb engedményeket követelve Izraeltől – jelentette csütörtökön a Wall Street Journal a tárgyalásokat ismerő magas rangú forrásokra hivatkozva.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a Hamász vezetése megosztott az Izraellel folyt tárgyalások tekintetében. Állítólag ugyanis Iszmail Haníje, a terrorszervezet Katarban, luxuskörülmények között élő vezetője nem ért egyet Sinwar álláspontjával, és kész volna elfogadni egy hathetes tűzszünetet a gázai lakosok szenvedéseinek enyhítésére, valamint tárgyalásokat folytatni a tartós tűzszünetről és az IDF gázai kivonulásáról.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő azonban cáfolta a Sinwar és Haniyeh közötti nézeteltérésekről szóló jelentést. „Nincs semmilyen megosztottság” – hangsúlyozta.

„A Hamász vezetői Gázában és azon kívül is úgy döntöttek, hogy növelik a palesztin nép szenvedését. Tisztában vannak azzal, hogy egy túszalku tűzszünethez és jelentős humanitárius segélyek – élelmiszer, gyógyszerek és ellátmányok – beáramlásához vezetne, amelyek nagymértékben javítanák a gázai körülményeket, és ezt nem akarják. Sokkal inkább szeretnék, hogy a nemzetközi közvélemény a palesztin nép szenvedéséről beszéljen”.

A forrás hozzátette: „céljuk a manipuláció, és ahelyett, hogy a Ramadán alatt egyezségre és békére törekednének, inkább Izrael megítélését akarják rontani és a gázai szenvedést akarják meghosszabbítani. A humanitárius segélyek tömeges beáramlása, a tűzszünet és a túszalku helyett inkább az eszkalációt, a vérontást és a népük szenvedését részesítik előnyben. Nincs megosztottság, mindannyian bűnrészesek.”

A forrás továbbá elmondta, hogy

a túszmegállapodásról szóló tárgyalások jelenleg jegelve vannak, és”nem folytatódhatnak, mivel a Hamász nem adott egyértelmű választ, és nyilvánvaló, hogy nem akarnak megállapodást. Az egész csak a látszat kedvéért van”.

Magas rangú amerikai tisztviselők szintén a megrekedt tárgyalásokról számoltak be, a Hamászt hibáztatva.

„A Hamász elutasítja az alkut, mert nem hajlandó elengedni a beteg és idős túszokat”

– mondta egy tisztviselő, hozzátéve, hogy az alku megrekedéséért a terrorszervezetet terheli a felelősség.

Korábban csütörtökön a Hamász küldöttsége úgy távozott a kairói tárgyalási tárgyalásokról, hogy nem jutott megállapodásra. Bár ez a tárgyalási forduló véget ért, a következő napokban folytatódhat.

Források azt mondták az Al-Jazeera katari hírtelevíziónak, hogy az egyiptomi tárgyalások befejeződtek, de egy másik forrás arról tájékoztatta az Al Qahera News egyiptomi csatornát, hogy a Hamász küldöttsége ugyan elhagyja Kairót, „de a tárgyalások várhatóan a jövő hét elején folytatódnak” – annak érdekében, hogy még a várhatóan hétfőn kezdődő ramadán kezdete előtt tűzszüneti megállapodást kössenek.

Izraeli belügyminiszter a Neokohnnak: Magyarország a történelem jó oldalán áll

A lapunknak nyilatkozó Moshe Arbel izraeli belügyminiszter szerint hazánk kiállása Izrael mellett példaértékű más országok számára is. Interjú.