Beszólt Kamala Harrisnek az izraeli külügyminiszter

Az amerikai elnök azt mondta, az izraeli demokrácia „független igazságszolgáltatást” igényel.

„Ha megkérdeznénk tőle, hogy mi zavarja az [igazságügyi] reformmal kapcsolatban, talán egyetlen olyan kitételt sem tudna felsorolni, ami zavarja”

mondta Eli Cohen izraeli külügyminiszter Kamala Harrisről.

„Nem tudom, hogy elolvasta-e egyeltalán a törvényjavaslatot” – tette hozzá.

„Gondolom, hogy nem.”

Harris a megjegyzéseit Izrael megalapításának 75. évfordulóját ünneplő fogadáson tette, amelyet a washingtoni izraeli nagykövetség adott.

„Joe Biden elnök és kormányunk alatt Amerika továbbra is ki fog állni azokért az értékekért, amelyek az amerikai-izraeli kapcsolat alapját képezik, ami magában foglalja demokráciáink további erősítését… ahogy [Michael Herzog izraeli nagykövet] mondta, [mindkettő] erős intézményekre, fékekre és ellensúlyokra épül, és – hozzáteszem – független igazságszolgáltatásra” – mondta.

„Harris Izrael erős támogatója”

– mondta Thomas Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete az N12 hírportálnak, miután Cohen bírálta Harrist.

„Tisztelem Cohent, de az alelnök olyan dolgokat mondott, amelyeket a kormányzat minden alkalommal elmond a közös értékeinkkel és politikánkkal kapcsolatban” – mondta.

Később, szerdán Cohen azt mondta, hogy „nagy tisztelettel van Kamala Harris iránt”, de az igazságügyi reform „belső izraeli kérdés”.

„Izrael Állam továbbra is demokratikus és liberális lesz, ahogy mindig is volt”

– írta Cohen a Twitteren.

Min folyik a nagy vita az izraeli igazságügyi reform körül?

Az izraeli igazságügyi reform oka, hogy a bírói hatalom, különösen a Legfelsőbb Bíróságé egyértelműen annyira túlterjeszkedett, amire más demokratikus országokban nincs példa.