Izraeli bor miatt estek neki az amerikai alelnöknek Twitteren

Kamala Harris Széder-fogadásán egy telepes pincészetből származó bort szolgáltak fel, ami a palesztin párti aktivistáknál sokaknál kiverte a biztosítékot.

„Egy illegális izraeli telepen állítják elő, amely gyarmatosítja a megszállt Ciszjordániát. Ez a palesztinok és a nemzetközi törvények komoly megvetéséről tanúskodik” – írta Twitter-oldalán Michael Bueckert arról a borról, amit Kamala Harris péntek esti fogadásán szolgáltak fel.

A kanadai palesztin-barát szervezet (Canadians for Justice and Peace in the Middle East) alelnökéhez többen is csatlakoztak, akik heves kritikával fogadták a választást.

A pészachi ünnep alkalmából Kamala Harris és férje, Doug Emhoff saját otthonukban fogadták vendégeiket. Az eseményről mindketten fotókat tettek közzé, amiken jól láthatóak a palackok.

Vice President Kamala Harris on Twitter: „This evening the @SecondGentleman and I hosted a Passover Seder at our home and recounted one of humankind’s most inspiring stories. By retelling the Israelites’ journey from oppression to freedom, we remind ourselves that we must always keep the faith and fight for others. pic.twitter.com/VRx9p9yspC / Twitter”

This evening the @SecondGentleman and I hosted a Passover Seder at our home and recounted one of humankind’s most inspiring stories. By retelling the Israelites’ journey from oppression to freedom, we remind ourselves that we must always keep the faith and fight for others. pic.twitter.com/VRx9p9yspC

Végül Kamala Harris kommunikációs tanácsadója, Herbie Ziskend igyekezett csillapítani a helyzetet, és azt írta: „A felszolgált bor semmiképpen sem a politika kifejezése volt”.

A Psagot pincészetből származó borokat egy Sha’ar Binyamin nevű ipari parkban készítik. Mint ismert, a pincészet korábban az EU-val is harcba szállt, majd pert vesztett 2019-ben, amikor az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy az 1967 előtti vonalakon előállított áruk származási helyeként nem lehet Izraelt megjelölni.

Később a Trump-kormányzat támogatását biztosítva, Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter kétszer is elment a Psagot telephelyére, és látogatása során bejelentette, hogy az Egyesült Államok megengedi, hogy a telepes árukat, például a Psagot borokat izraeli termékként jelöljék.

Megbüntettek egy holland céget, amiért nem tett „szégyencímkét” izraeli termékeire

A hatóságok egy EU-s határozat alapján intézkedtek.