Megbüntettek egy holland céget, amiért nem tett „szégyencímkét” izraeli termékeire

A hatóságok egy EU-s határozat alapján intézkedtek.

2 514 dolláros büntetést róttak egy Amszterdam közeli üzletre, amiért helytelennek ítélt jelzéssel látta el Izraelből származó borkészletét. A cég a termékre azt írta: „Származási helye: izraeli település Júdea és Szamária területén”.

Ezzel szemben a Holland Fogyasztóvédelmi Hatóság egyetlen másik megjelölést tart elfogadhatónak: „Származási hely: Nyugati Part (Izraeli település).

Az Izrael-barát keresztények által működtetett, izraeli termékeket forgalmazó üzlet 2019 óta többször keveredett hasonló jogi problémába a címkék miatt. A vállalkozás vezetője, Pieter van Oordt nyilatkozatában azt írta, hogy „sokkolta” a kormány legutóbbi intézkedése, amit egyben diszkriminatívnak nevezett.

A Jewish News szerint az eset után négy holland politikai párt képviselői is elítélték a Fogyasztóvédelmi Hatóság lépését. Szerintük ugyanis a szervezet anélkül tesz hangsúlyt az izraeli termékek címkézésére, hogy más vitatott státuszú területek termékeivel ugyanezt megtenné – például Nyugat-Szahara vagy Észak-Ciprus esetében.

A kritikákra adott válaszul Tamara van Ark egészségügyi miniszter tavaly már megszólalt, mikor azt mondta, hogy a hatóság az EU-s szabályoknak megfelelően járt el, amit minden esetben alkalmaznak. Ezzel szemben egy helyi zsidó szervezet (CIDI) arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig kizárólag izraeli termékek esetében léptek fel.

Az izraeli termékek címkézése más országokban is konfliktusforrást jelent évek óta. Franciaországban például az izraeli borokat árusító Psagot tett jogi panaszt 2016-ban, miután az ország önkéntesen alkalmazni kezdte az EU által 2015-ben megfogalmazott irányelveket, és a kiszúrt településekről származó termékek címkézésébe kezdett.

Bírságot kaphat a holland bolt, mely hebroni bort árul izraeli termékként

A figyelmezetést egy július 10-i ellenőrzés után kapta az Israel Products Center, amelyet az Izrael-barát Christians for Israel csoport hozott létre.

Címlapképünk illusztráció.