Kamala Harris: „Biden nem köti majd feltételekhez Izrael támogatását

Az amerikai demokrata párti alelnökjelölt, Kamala Harris a párt zsidó származású támogatóinak arról beszélt, hogy Joe Biden megválasztása esetén az nem köti majd feltételekhez az Izraelnek nyújtott amerikai katonai segélyt – számol be a The Jerusalem Post.

Joe világosan megmondta, hogy nem köti feltételekhez a biztonsági támogatást, amivel jómagam is teljes mértékben egyetértek” – mondta Harris azon a virtuális térben tartott megbeszélésen, melyet a párt zsidó származású támogatóinak tartott.

„Még alelnökként Joe Biden segítette Izrael feltétel nélküli támogatását az Obama kormány idején, amikor is létfontosságú csúcstechnológiával kapcsolatos együttműködésekről volt szó, ezt magam is láttam” – folytatta Kamala Harris.

Az alelnökjelölt beszélt a Vaskupola és a Dávid Parittyája nevű védelmi rendszerekről és dicsérte Joe Biden közbenjárását a 2016-ben aláírt, 38 milliárd dollár értékű egyezménnyel kapcsolatban.

„Azt ígérhetem, hogy a Biden-Harris kormány megtartja azt a megingathatatlan elkötelezettséget, melyet Izrael biztonsága iránt bírunk, benne a példátlan katonai és hírszerzési együttműködéssel” – mondta Harris, akinek zsidó származású férje, Doug Emhoff és Ted Deutch, floridai szenátor is részt vett a megbeszélésen.

FILE – In this Nov. 20, 2019 file photo, Democratic presidential candidate Sen. Kamala Harris, D-Calif., speaks during a Democratic presidential primary debate in Atlanta. Harris, was once considered a front-runner in the crowded Democratic field, is expected to end her campaign for the Democratic presidential nomination, according to a campaign official.. (AP Photo/John Bazemore)

Amikor a 2015-ben kötött iráni atomalkuról volt szó, Harris elmondta: „legyen az egyértelmű, hogy nem fogjuk engedni, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Pont. Gondoskodunk róla, hogy az Egyesült Államok Izraelt érintő támogatása megtörhetetlen maradjon.” A demokrata alelnökjelölt dicsérte Biden szerepét annak elérésében, hogy Irán ne tehessen szert atomfegyverre, hiszen Harris elmondása szerint az Obama-Biden kormány Irán ellenes szankció eredményezték azt, hogy Irán a végén tárgyalóasztalhoz ült.

„Az az atomegyezmény megakadályozta, hogy Irán atomfegyverhez jusson, működött, a nemzetközi közösség és szakértők támogatták, beleértve a hírszerzést” – hozzátéve, hogy azóta, hogy Trump elnök felmondta az egyezményt, Irán felgyorsította atomprogramját és proaktívabb lett.

„Tagja vagyok a hírszerzési bizottságnak és úgy látom, minden korábbinál jobban elszigetelődtünk, ami partnereinket illeti. A Trump kormány nemrég a biztonsági tanács elé vitte a fegyverembargó ügyét és mindössze egy szövetségesünk támogatta azt.”

„Nagyjából kijelenthetjük, hogy az ’Amerika az első’ szlogenű program inkább azt eredményezte, hogy ’Amerika egyedül van’. Ez nyilván nem szolgálja sem a mi, sem szövetségeseink érdekeit. Kormányunk felelősségre vonja az iráni kormányt és újrakezdi a diplomáciai tárgyalásokat, ha Irán hajlandó az együttműködésre. És persze együtt fogunk dolgozni szövetségeseinkkel, hogy megerősítsük az iráni atomalkut és visszaszorítsuk Irán destabilizáló lépéseit.