Kamala Harris szerint a rafahi akció következményekkel járhat Izrael számára

Kamala Harris amerikai alelnök vasárnap nem zárta ki a következményeket Izrael számára, ha az amerikai tiltakozás ellenére nagyszabású szárazföldi offenzívát folytat a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában, ahol több mint egymillió palesztin tartózkodik akik közt a Hamász terroristái bújkálnak — számol be a Times of Israel.

Az ABC televízió „This Week” című műsorában először arra a kérdésre, hogy lesznek-e következményei annak, ha Izrael bevonul Rafahba, Harris így válaszolt: „Egyszerre csak egy lépést teszünk”. Miután a kérdést másodszor is feltették, azt mondta: „Semmit sem zárok ki”.

„Többszöri beszélgetés során és mindenféleképpen világossá tettük, hogy bármilyen nagyobb katonai művelet Rafahban hatalmas hiba lenne”

– magyarázta Harris.

„Tanulmányoztam a térképeket. Nincs hova menniük azoknak az embereknek. Körülbelül másfél millió emberről van szó Rafahban, akik azért vannak ott, mert azt mondták nekik, hogy menjenek oda… szóval nagyon világosan megmondtuk, hogy hiba lenne bármilyen katonai művelettel behatolni Rafahba” – tette hozzá az alelnök.

Nem sokkal Harris interjújának sugárzása után Benjamin Netanjahu miniszterelnök megismételte, hogy elkerülhetetlen, hogy a hadsereg bevonuljon Rafahba, máskülönben a Hamász palesztin terrorszervezet több ezer tagja úszná meg.

A város a Hamász utolsó erődje Gázában, ahol a Hamász utolsó négy zászlóalja bújkál. Izrael megesküdött, hogy megsemmisíti a terrorcsoportot az október 7-i pusztító támadás után, amikor több ezer terrorista 1 200 embert ölt meg Izraelben, és 253-at ejtett túszul.

Kerry Rom on Twitter: „After reports that the White House might condition aid to Israel, Kamala Harris wouldn’t rule out „consequences” against Israel if it moves forward with the offensive in Rafah. pic.twitter.com/F8Lurckaqj / Twitter”

After reports that the White House might condition aid to Israel, Kamala Harris wouldn’t rule out „consequences” against Israel if it moves forward with the offensive in Rafah. pic.twitter.com/F8Lurckaqj

A tankok és csapatok Rafah megrohamozásának lehetősége aggasztja Washingtont, amely szerint Izraelnek rendelkeznie kell egy tervvel a palesztinok elszállítására, akik az öt hónapja tartó háború során a Gázai övezet más részeiből való kitelepítés miatt ott húzódtak meg.

Netanjahu ígéretet tett arra, hogy biztosítja a civil lakosság evakuálását és a humanitárius segítségnyújtást, mielőtt egy offenzívára sor kerülne, de még nem hozta nyilvánosságra e tervek részleteit.

Washington mindeddig nem volt meggyőződve egy offenzíva megvalósíthatóságáról, és fenntartotta, hogy Izrael a városban korlátozottabb műveletekkel is elérheti háborús céljait.

Amerikai tisztviselők a Politico című lapnak a hónap elején azt mondták, hogy Joe Biden elnök fontolóra venné, hogy feltételekhez köti az Izraelnek nyújtandó jövőbeli katonai segélyt, ha az offenzívát indít Rafahban.

Chuck Schumer szenátusi többségi vezető közelmúltbeli beszédét kommentálva, amelyben előrehozott választásokat követelt Izraelben Netanjahu leváltására, Harris vasárnap azt mondta:

„Nem fogok Schumer szenátor nevében beszélni, de nagyon világosan látjuk, hogy ez az izraeli népen múlik, hogy mikor tartanak választást, és hogy kit választanak meg a kormányuk élére”.

Netanjahut és az ultraortodox pártokat kritizálta az izraeli védelmi miniszter

Az ultraortodoxok hadkötelezettsége körüli vita a kormánykoalíció felbomlásával fenyeget.