Kamala Harris: visszaállítjuk a palesztinoknak nyújtott segélyeket

Az amerikai demokrata párti alelnökjelölt, Kamala Harris, kijelentette, hogy amennyiben megnyerik a választásokat, visszaállítják a palesztinoknak nyújtott segélyeket, és újra felveszik a kapcsolatot a palesztin vezetéssel – írja a The Jerusalem Post.

Harris szombaton az The Arab American News e-mailben adott interjújában jelezte, hogy Joe Biden kormányzása esetén az Egyesült Államok megújítja kapcsolatait a palesztinokkal, és ellenzi az izraeli egyoldalú akciókat, amelyek szerinte aláássák a kétállami megoldást.

Harris azt is elmondta, hogy a Biden-kormány azonnali lépéseket tesz a palesztinoknak nyújtott gazdasági és humanitárius segítség helyreállítása érdekében, megkísérli kezelni a gázai humanitárius válságot és újranyitni az Egyesült Államok Kelet-Jeruzsálemben működő konzulátusát, amellett, hogy a PLO washingtoni missziójának újbóli megnyitására törekszik.

„Joe és én is hiszünk minden palesztin és izraeli értékében, és azon fogunk dolgozni, hogy a palesztinok és az izraeliek egyenlő mértékben élvezhessék a szabadságot, a biztonságot, a jólétet és a demokráciát” — jelentette ki.

„Elkötelezettek vagyunk a kétállami megoldás mellett, és szembeszállunk minden egyoldalú lépéssel, mely aláássa ezt a célt. Ellenezni fogjuk az annektálást és a településbővítést is” – tette hozzá.

Harris nyilatkozata szerint a Közel-Keleten sokan figyelik a 2020-as amerikai választások eredményét, figyelembe véve Izrael és az arab világ államainak közelmúltbeli közeledését a Trump-kormányzás alatt.

A hónap elején Izrael és Szudán hivatalosan megállapodott a kapcsolatok normalizálásában, miután a zsidó állam, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein között szeptemberben normalizálódtak a kapcsolatok.

Trump győzelméért fújták a sófárt Hebronban

Ábrahám városában, a pátriárkák sírjánál gyűltek össze Júdea és Szamária zsidó vezetői, hogy az amerikai elnök keddi választási győzelméért imádkozzanak.