Trump győzelméért fújták a sófárt Hebronban

Ábrahám városában, a pátriárkák sírjánál gyűltek össze Júdea és Szamária zsidó vezetői, hogy az amerikai elnök keddi választási győzelméért imádkozzanak – írja a The Jerusalem Post.

„Hívő emberek vagyunk, és innen, a pátriárkák sírjától imádkozunk és köszönetünket fejezzük ki Trump elnöknek”

– mondta Israel Ganz, a Binyamin Regionális Tanács elnöke.

Ganz beszédében utalt a bibliai ősatyák sírjára, és arra is, hogy Mózes első könyve, a Teremtés könyve rögzíti, hogy a területet Ábrahám megvásárolta.

Trump győzelmén az izraeli telepesek és jobboldali támogatóik nyerhetnék a legtöbbet – írja a lap.

Az összegyűltek többsége annak ellenére is kiáll Trump mellett, hogy ellenezték az elnök békemegállapodás-tervezetét a palesztinokkal, ami végül nem valósult meg.

A telepesek és Trump is támogatják Izrael szuverenitásának kiterjesztését a Júdea és Szamária területén lévő zsidó településekre, de az ott élő zsidók még nagyobb területet annektálnának, mint azt Trump tervezte, továbbá ellenzik a palesztin állam létrehozását, még egy demilitarizáltat is, amely azonban része a Trump-tervnek.

fotó: MOUNT HEBRON REGIONAL COUNCIL SPOKESPERSON’S OFFICE

Ganz arról beszélt, reméli, hogy Trump „további éveket kap az Egyesült Államok elnökeként, és tovább erősíti Izraelt, hogy aztán közösen kiterjesszék Izrael szuverenitását Júdea és Szamária területére.

Felsorolta azokat a lépéseket, amelyeket Trump már megtett Izrael támogatása érdekében, például Trump „intenzív és bátor erőfeszítéseit az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről, a Golán-fennsíkon az izraeli fennhatóság elismerését, valamint a külügyminiszter nyilatkozatát a judeai és szamáriai települések törvényességéről”.

Shlomo Neeman, a Gush Etzion Regionális Tanács vezetője az Obama-kormányzat nyolc keserű évére emlékeztetett, amikor megpróbálták befagyasztani a zsidó települések fejlesztését.

„Nem építhettünk bölcsődét a gyermekeink számára, és csatornát sem rakhattunk le”

– mondta.

Trump ezzel szemben bebizonyította elkötelezettségét ezen települések iránt – mondta Neeman.

Eliyahu Liebman, a Kiryat Arba tanács vezetője szerint „Trump támogatása” olyan, mint „Isten támogatása”. Hozzátette, hogy „mindannyian imádkozunk a győzelméért”.

Oded Revivi, az Efrat Tanács vezetője, aki támogatja Trumpot, ugyanakkor ellenezte a telepes vezetők döntését az esemény megtartására, megjegyezve, hogy az izraeli politikusoknak nem szabad beavatkozniuk az amerikai belpolitikába.

„A felelős izraeli vezetőknek kerülniük kell a beavatkozást a külföldi választásokba, ugyanúgy, ahogy ugyanezt elvárjuk tőlük mi is” – mondta Revivi.

„A települési vezetők jobban tették volna, ha egyszerűen csak azért imádkoznak, hogy „az amerikai választások eredménye erősebb Izraelhez és az USA-Izrael kapcsolat megerősítéséhez vezessen” – tette hozzá Revivi.

„Emlékeznünk kell arra, hogy végső soron nekünk, izraelieknek kell Izrael érdekeit érvényesítenünk, függetlenül attól, hogy ki az USA elnöke”

– fogalmazott Revivi.

A Chábád megkönnyebbült, hogy elmarad az „évszázad alkuja”

A Lubavicsi Rebbe határozottan ellenezte, hogy területeket adjanak át az araboknak.