Netanjahut és az ultraortodox pártokat kritizálta az izraeli védelmi miniszter

Joáv Galant, Izrael védelmi minisztere vasárnap reggel bejelentette, hogy nem támogatja a miniszterelnök kedden elfogadni tervezett hadkötelezettségi törvényjavaslatát.

A kormányzó Likud párthoz tartozó Galant washingtoni tárgyalásokra indulása előtt jelentette be, hogy nem támogatja a Likud pártot vezető Benjámin Netanjahu miniszterelnök megalkotta hadkötelezettségi törvénytervezetet, amely felemeli az ultraortodoxok behívásának korhatárát harmincöt éves korukig, és amelynek végrehajtása három év múlva kezdődne meg.

„Az elmúlt hetek találkozóin a pártok megtagadták a rugalmasságot, és megerősítették politikai álláspontjaikat. Ezért nem állok a felmerülő javaslat mögé, és nem is fogom támogatni azt”

– mondta Gallant arra utalva, hogy az ultraortodox pártok nem készek a kompromisszumra, nem hajlandók a közteherviselés érdekében fokozni részvételüket a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei ellen tavaly október óta több fronton hadműveletet folytató izraeli hadseregben, amely azóta felemelte a sorkatonai és a tartalékos szolgálat időtartamát.

A vezérkari főnök szerint az izraeli társadalom minden tagját be kell sorozni

„Mindenkinek ki kell vennie a részét hazánk védelméből” – mondta Herzi Halevi.

Az izraeli kormány várhatóan kedden tárgyalja meg a tervezetet. A védelmi miniszter kijelentette, hogy csak olyan javaslatot támogatna, amely minden koalíciós tag támogatását megkapja, és tárcája nevében nem kíván konszenzus nélküli törvényjavaslatot benyújtani.

Galant felkérte a kormányfőt és Beni Ganz tárca nélküli minisztert, hogy „használják ki a hátralévő időt, és hozzanak létre széles körű egyetértést”. A védelmi miniszter jelezte, hogy a kérdéses napon az Egyesült Államokban tartózkodik majd, de onnan szavazni fog.

A kormánynak a következő hét végéig kell benyújtania válaszát a legfelsőbb bírósághoz intézett, a közteherviselést és az állampolgári jogegyenlőséget szorgalmazó, az ultraortodoxok katonai behívását követelő beadványokra.

Újabb döntés nélkül jövő hétfőtől, április 1-től az izraeli hadsereg toborzóirodái kötelesek lesznek behívni sorkatonai szolgálatra az ultraortodoxokat is, s ez a kérdés robbanással fenyegeti a kormánykoalíciót, melyben részt vesznek az ultraortodox pártok.

Így alakulnának az izraeli választások, ha ma tartanák

A háború jelentősen átrendezte a pártok támogatottságát.