Így alakulnának az izraeli választások, ha ma tartanák

A The Jerusalem Post című lapban csütörtökön megjelent új közvélemény-kutatás azt vizsgálta, hogy milyen esélyekkel indulna három új jobboldali párt a következő választásokon, tekintettel arra, hogy van három olyan politikus, aki jelenleg egyik párthoz sem tartozik, illetőleg nem saját pártban politizál. Az egyik Naftali Bennett volt miniszterelnök, a másik Joszi Cohen volt Moszad-vezető, a harmadikat pedig Joaz Hendel volt miniszter.

A felmérés szerint egy ilyen forgatókönyv esetén a Gideon Száár miniszter által vezetett Új Remény párt nem lépné át a választási küszöböt. Emellett a jelenlegi ellenzéket vezető, a háború kitörése óta jelentős népszerűséget veszítő Jáir Lapid vezette Jes Atid párt komoly visszaesést produkálna és parlamenti képviselete 9 mandátumra zuhanna.

A közvélemény-kutatásban szereplő mandátumok teljes megoszlása a következő: a Benny Ganz vezette Nemzeti Egység párt – 28 mandátum, a Benjamin Netanjahu vezette Likud – 16 mandátum, a szefárdi vallásos párt, a Sász – 10 mandátum, a fent említett Jes Atid – 9 mandátum, és egy Bennett vezette új párt is 9 mandátumot szerezne.

Az Ocmá Jehudit radikális, vallásos jobboldali párt szintén 9 mandátumhoz jutna a felmérés szerint, míg a Jair Golan vezetésével a Munkapártot és a Meretzet egyesítő baloldali egységpárt 7 mandátumot kapna.

Az Egyesült Tóra Judaizmus ultraortodox párt és a Jiszráél Bejtenu, főként oroszajkú szavazókat vonzó párt egyenként 6-6 mandátumot szerezne. A Hendel vezette új párt , akárcsak a Joszi Cohen vezette új párt 5 mandátumhoz jutna. A Hadash-Táál párt 5, a szintén arab Ráám arab párt 5 mandátumhoz jutna.

A blokkok megoszlását tekintve a Bennett, Hendel és Cohen nélküli koalíciós blokk 41 mandátumot szerez, az ellenzéki blokk pedig 60 mandátumot.

Izraeli belügyminiszter a Neokohnnak: Magyarország a történelem jó oldalán áll

A lapunknak nyilatkozó Moshe Arbel izraeli belügyminiszter szerint hazánk kiállása Izrael mellett példaértékű más országok számára is. Interjú.