Ma tartják az amerikai alelnökjelölti vitát

Szerdán tartják Mike Pence republikánus alelnök és Kamala Harris, a demokrata párti alelnökjelölt közötti első és egyetlen vitát Utah állam fővárosában, Salt Lake Cityben.

Mind Mike Pence, mind Kamala Harris kampánystábja kedden este közölte: a politikusok és stábjaik koronavírus-tesztje negatív.

Az alelnökjelölti viták az Egyesült Államokban általában nem különösebben nagy jelentőségűek és nem járnak következményekkel sem. Lehetőséget nyújtanak az alelnökjelölteknek a szónoki képességeik és vitakészségük megcsillantására, de a viták kimenetele nemigen változtat a szavazók elkötelezettségén. Az amerikaiak ugyanis az elnökjelöltekre és nem az alelnökjelöltekre voksolnak.

A 2020-as alelnökjelölti vitát azonban elemzők és politikusok részéről egyaránt szokatlanul nagy érdeklődés előzi meg. Elsősorban azért, mert több elemző is feltételezi, hogy Joe Biden – aki szerintük gyakran mutatja a demencia jeleit – várhatóan átadja majd az elnöki hatalmat Harrisnek. Ami tény: a jövő hónapban 78-ik életévét betöltő Joe Biden nem kötelezte el magát amellett, hogy indul egy második elnökjelöltségért is.

Az amerikai sajtóban előzetesen megjelent elemzések szerint Kamala Harris a koronavírus-járvány kezelésének ügyét forszírozza majd, annál is inkább, mert Mike Pence a Fehér Ház vírus ellen küzdő munkacsapatának vezetője. Pence pedig várhatóan a Trump-kormányzat gazdasági eredményeivel érvel majd, és felveti azokat a fontos politikai és társadalmi kérdéseket, amelyekre eddig mind Joe Biden, mind Kamala Harris nem válaszolt. Ilyen ügy például a bevándorlás kérdése, a törvényhozási obstrukció intézményének esetleges demokrata győzelem utáni megszüntetése, vagy a szövetségi alkotmánybíróság létszámának jelentős növelése.

Az 55 éves Kamala Harris szenátor, korábban pedig Kalifornia államügyésze volt. Dinamikus személyiségnek és jó vitázónak írják le. A 61 éves Mike Pence az elemzők szerint maga a megtestesült nyugodtság, ez azonban szintén kiváló vitakészséggel társul. Az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) emlékeztettek arra is, hogy Pence-nek korábban nagy sikerű és nagy hallgatottságú rádióműsora volt Indianában. Az alelnök gyakorlott politikus: kongresszusi képviselő, majd Indiana állam kormányzója volt.

Liz Peek, a Fox televízió elemzője szerint az alelnökjelölti vita a 2024-es választások egyfajta főpróbája is lesz Kamala Harris számára. A mostani elnökválasztás eredményétől függetlenül ugyanis szinte bizonyosan Harris lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje, legalábbis abban az esetben, ha most jól szerepel.

A szerda esti vitát Susan Page, a USA Today című lap munkatársa moderálja. A Utah Egyetemen tartandó rendezvényen a két politikus egymástól három méterre vitázik majd.

Kritikus napok előtt áll Trump és Amerika

A hetvennégy éves elnök videóüzenetet küldött az amerikaiaknak, amiben elmondta, hogy jobban érzi magát, és bízik benne, hogy „hamarosan visszatérhet,”az orvosai azonban óvatosabban nyilatkoztak.