Kritikus napok előtt áll Trump és Amerika

A hetvennégy éves elnök videóüzenetet küldött az amerikaiaknak, amiben elmondta, hogy jobban érzi magát, és bízik benne, hogy „hamarosan visszatérhet,”az orvosai azonban óvatosabban nyilatkoztak. 

Donald Trump péntek óta az amerikai elnök számára kialakított külön lakosztályban tartózkodik a Walter Reed katonai kórházban.  Az elnököt csütörtökön diagnosztizálták koronavírussal. Trump szombat délután végig dolgozott,  és az orvosa azt nyilatkozta, hogy „óvatosan optimisták” az elnök gyors felépülésével kapcsolatban.

Az elnök szombat este egy videóban üzent az amerikaiaknak, amiben megköszönte a Walter Reed kórház orvosi személyzetének helytállását.

„Mikor idejöttem nem éreztem magam túl jól, most már sokkal jobban vagyok. Keményen dolgozunk, hogy gyorsan visszatudjak térni. Mert vissza kell térnem, hogy Amerikát újra nagyszerűvé tegyük. (…) Azt gondolom hamarosan visszatérek”

– jelentette ki az elnök.

Trump azokra a kísérleti gyógyszerekre is utalást tett, amikkel kezelik, és azt mondta, lehet sokan kritizálják ha ilyet mond, de szerinte az új kezelések „Istentől való csodák.”

„Nagyon hálás vagyok a támogatásért, amit a televízióban és a híroldalakon láttam. Hálás vagyok az amerikaiaknak, valamint a szinte kétpárti támogatásnak, amit nagyon szép látni. Nagyon értékelem és nem fogom elfelejteni”

– mondta az elnök.

Trump elmondta, hogy felajánlották neki, hogy maradhat a Fehér Házban, azonban ebben az esetben teljesen be kellett volna zárkóznia, míg a kórházi lakosztályban van lehetősége arra, hogy dolgozzon. Trump szerint egyetlen jó amerikai vezető se zárkózott volna be.

Az elnök elmondta, hogy a first lady nagyon jól van, majd hozzátette, hogy biztos mindenki tudja, hogy Melania „kicsit, csak tényleg egy kicsit fiatalabb, mint ő.”

Trump a világ vezetőinek is megköszönte az üzeneteket, de nem emelt ki senkit. Az elnök elmondta, hogy az elkövetkezendő napok lesznek számára az „igazi teszt.”

Óvatosan bizakodnak” az orvosok – a fehér házi személyzet aggódik 

Dr. Sean Conley az elnök orvosa szombat késő este nyilatkozott Trump állapotáról. Az orvos elmondta, hogy az elnöknek szombaton nem volt láza és nem volt szüksége oxigénre sem- számolt be a New York Post.

„Még nem vagyunk túl a nehezén, de óvatosan bizakodunk”

– jelentette ki dr. Conley.

Az orvosok bizakodásával ellentétben aggasztó hírek érkeztek a Fehér Házból. Mark Meadows a Fehér Ház kabinetfőnöke a Fox News csatornán azt nyilatkozta, hogy pénteken nagyon aggódtak, mert az elnök lázas volt, és a vér oxigén szintje folyamatosan zuhant lefelé. A New York Times-nak pedig fehér házi források azt mondták, hogy pénteken az elnök annyira nehezen lélegzett, hogy oxigént kellett neki adni, ezt azonban dr. Conley nem erősítette meg.

Meadows egyike azoknak a közeli tanácsadóknak, akinek a tesztje negatív lett. Az elnök közvetlen köréből szintén nem beteg Ivanka Trump és férje Jared Kushner, valamint az alelnök Mike Pence és felesége. Azonban több republikánus szenátor is megbetegedett, amely azért is aggodalomra adhat okot, mert így kérdés megtarthatóak-e az új legfelsőbb bíró jelölt meghallgatásai.

Veszélyben Amy Coney Barett kinevezése? 

Mitch McConnell a szenátus többségi vezetője bejelentette, hogy a szaporodó megbetegedések miatt minden meghallgatást és aktivitást törölnek október 19-ig, kivéve a legfelsőbb bíróság jelölti meghallgatását – számolt be a The Daily Wire. 

A szenátus jogi bizottságából két republikánus szenátor is koronavírusos lett, és kérdés, hogy jelen tudnak-e majd lenni, az október 15-ei első bizottsági vitán.

A meghallgatások egyébként október 12-én kezdődnek és a bizottságot vezető Lindsey Graham szenátor szerint ezt „nem akadályozza az, ha két tag kénytelen lesz távol maradni.”

A demokraták halasztást szeretnének elérni, de úgy tűnik a republikánus vezetés megingathatatlan abban, hogy a meghallgatásokat és valószínűleg a szavazást is le kell vezényelni a választások előtt. A gyors eljárás egyáltalán nem szokatlan. Ruth Bader Ginsburg bírót például mindössze 42 nappal a jelölése után már meg is szavazta a szenátus.

Mike Pence veszi át a kampányt

Az elnök újraválasztási csapata a hétvégén nyilvánosságra hozta a tervet azzal kapcsolatban, hogyan fog kinézni a kampány az elnök távollétében – írja a The Daily Wire.

A kampány a „MAGA hadművelet” nevet adta a tervnek, amelynek célja, hogy minél több Trump közeli politikust és támogatót tudjanak megmozgatni, hogy ne lohadjon ne a lelkesedés, amíg az elnök kórházban van.

Mike Pence szerdán alelnöki tv vitán vesz részt Kamala Harrisszel, aki alelnöki jelölése óta egyelten sajtótájékoztatót sem adott. Majd csütörtökön Pence a billegő államnak számító, de az elmúlt időbe inkább a demokraták irányába hajló Arizona államban fog nagygyűlést tartani.

Borítókép: White House

Világszerte reagáltak arra a hírre, hogy Donald Trump és felesége koronavírusos lett

Az Egyesült Államok szövetségesei mielőbbi gyógyulást kívánnak, de egyes ázsiai híradásokból nem hiányozhatott némi gúnyolódás.