Kamala Harris a házassági jogok miatt aggódik

Az amerikai alelnök Twitteren reagál rendszeresen a Legfelsőbb Bíróság döntéstervezetére, ami a Roe kontra Wade pert írná felül.

Kamala Harris amerikai alelnök vasárnap kijelentette, hogy ha a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezi a Roe kontra Wade ügyet, az megnyitja az ajtót a fogamzásgátlás és a házassági jogok korlátozása előtt is.

Harris Twitter-bejegyzésekben nyilatkozott a függőben lévő lépés kapcsán, amely az abortuszra vonatkozó törvényeket akár visszaadhatja az egyes államoknak.

„A magánélethez való jog, amely a Roe kontra Wade ügy alapját képezi, egyben védi a fogamzásgátlás használatához való jogot és azt a jogot is, hogy összeházasodhass azzal, akit szeretsz” – írta Harris.

Kamala Harris on Twitter: „The right to privacy that forms the basis of Roe v. Wade also protects the right to use contraception and the right to marry the person you love. Overturning Roe opens the door to restricting those rights. / Twitter”

The right to privacy that forms the basis of Roe v. Wade also protects the right to use contraception and the right to marry the person you love. Overturning Roe opens the door to restricting those rights.

Harris szombaton egy másik bejegyzésben is foglalkozott a témával. „Ha a Roe kontra Wade-et megdöntik, az extrém visszalépés lesz, és az önrendelkezéshez való alapvető jog közvetlen megsértése” – írta Harris.

„Ez nemcsak a nőket, hanem az összes amerikait fenyegeti” – írta oldalán.

Pénteken Harris pedig az Oklahomában elfogadott új törvényt is kifogásolta, amely a megtermékenyítés pillanatától tiltja a legtöbb abortuszt. „Felháborítónak” nevezte a törvényt, és azzal érvelt, hogy „helyi, állami és szövetségi szinten is a választást támogató vezetőket kell választanunk”.

Harris korábban azt mondta, az államok republikánus törvényhozói szerte az országban fegyverként alkalmazzák a törvényalkalmazásokat a nők ellen, és jelenleg „minden amerikai jogai veszélyben vannak”.

Mint ismert, május 2-án, a Politico oldalán szivárgott ki az amerikai Legfelsőbb Bíróság egyik döntéstervezete, amellyel megváltoztatnák az abortusz szabályozására vonatkozó Roe kontra Wade-per (precedens értékkel bíró) döntését.

A 98 oldalas tervezet Samuel Alito fogalmazta meg, aki azt írta, hogy

„a Roe kezdettől fogva nagyot tévedett. Indoklása rendkívül gyenge volt, és a döntés káros következményekkel járt”.

Fotó: Flickr/Gage Skidmore

A kikerülhetetlen Trump – se vele, se nélküle

Valóra válik-e a demokraták és a republikánusok rémálma: lesz-e Biden kontra Trump visszavágó 2024-ben? Hajdú Tímea véleménycikke.