Trump nem puccsista, joggal vár a bírói döntésekre

Amennyiben valamelyik jelölt, általában a vesztes, úgy gondolja, hogy a választás során eljáró személyek csaltak a másik jelölt érdekében, akkor joga van megfelelő jogorvoslatra, amely tisztázza: valóban tisztességesen, a választási eljárásra vonatkozó szabályok szerint jártak-e el a választási hatóságok.

Amikor a mérvadó média, köztük a jobboldali Fox News is, kihirdette, hogy Biden megnyerte a választásokat, táncra perdültek az amerikai nagyvárosok fiataljai a köztereken, a tőzsde esése megfordult, és azóta újabb rekordokat dönt a részvények emelkedése, világszerte üdvözölték a populizmus végét, Donald Tusk Twitter-üzenetben fejezte ki azt a reményét hogy Trump veresége elhozza a európai szélsőjobboldali populizmusok végét is, Németország érezhetően megkönnyebbült, míg Boris Johnson – talán némileg kényszeredetten – annak a reményének adott hangot, hogy Bidennel közösen együtt dolgozhatnak a klímaváltozás ellen.

A választási vereséget el ismerni nem akaró Trumpot puccsal vádlók hangja uralja a médiát és a Facebookot. Trump tweetjeit, amiben a választások tisztaságát kérdőjelezi meg, a Twitter figyelmeztető üzenettel takarja ki, s a Bloomberg már azt feszegeti, vajon az elnöknek felelnie-e kell tetteiért.

Ugyanakkor.

A demokratikus berendezkedés kulcsa a választások tisztasága. Az, hogy bármelyik jelölt számíthasson arra: a rá és ellenfelére leadott szavazatokat tisztességesen, szabályszerűen számolják össze. Amennyiben valamelyik jelölt, általában a vesztes, úgy gondolja, hogy a választás során eljáró személyek csaltak a másik jelölt érdekében, akkor joga van megfelelő jogorvoslatra, amely tisztázza, valóban tisztességesen, a választási eljárásra vonatkozó szabályok szerint jártak-e el a választási hatóságok.

A liberális vagy akármilyen demokrácia kulcsa az a joga bárkinek, aki úgy érzi, nem tisztességes eszközökkel ütötték el őt és választóit a remélt győzelemtől, hogy ezt a gyanúját kimondhassa, és a törvények által lehetővé tett jogi úton keresse igazát.

Trump elnök és a republikánus párt meglepően jól szerepelt a választásokon. A várt elsöprő erejű Kék Hullám helyett a párt megőrizte többségét a szenátusban, és előreláthatólag öt képviselői hellyel többet szerzett a Kongresszusban. Ezek az eredmények inkább Vörös Hullámról árulkodnak.

Georgiában kézzel számolják újra a szavazatokat

November 20-ra ígérnek végeredményt.

Az urnazárást követő első részeredmények alapján Trump győzelmet hirdetett. Azonban pár kulcsfontosságú államban, a levélszavazatok alapján megfordulni látszik az eredmény, amely alapján a nagy médiák Bident hirdették meg a győztesnek.

Trump szerint azonban ez a fordulat választási csalásnak köszönhető. S ezért addig nem hajlandó elismerni a választás eredményét, ameddig az arra hivatott bírósági fórumok ítéletet nem hoznak a tárgyban. Trumpnak abban igaza van: nem a nagy meghatározó médiák véleménye a mérvadó, hanem az, hogy a panaszok kivizsgálása után mi lesz az eredmény.

Az elnök nem öncélúan hőzöng, hanem – a saját meglátása szerint – megalapozott panasza van, aminek orvoslására a demokratikus utat választotta, és panaszokat nyújtott be, jogi útra terelve a vitát.

Magát a csalárd szavazást nehéz kimutatni. Trumpék ezért a csalárd eljárást kifogásolják, amely elvileg lehetőséget adhat csalásra. A pennsylvaniai keresetben azt kifogásolják, hogy a választási eljárás során törvénysértő módon jártak el a hatóságok, s ráadásul ennek során egyes demokrata többségű megyékben nem biztosították a Trump-kampány választói megfigyelői számára, hogy élhessenek jogaikkal.

Ennek során néhány bizonyítható csalárd szavazatot is elszámoltak. Azonban a csalárd eljárás miatt nem tudható, mennyi a csalárd szavazatok száma. Emiatt közel 700 ezer szavazat megsemmisítését kérik, ezek jórészt Bidenre adott szavazatok.

Amennyiben a bíróság helyt ad a Trump-kampány kérésének, akkor várhatóan Trump nyeri Pennsylvania állam elektori szavazatait. Hasonló logika alapján lett megszerkesztve a michigani kereset is. Hamarosan várható hasonló jogi panasz benyújtása Wisconsin államban. Szintén irányadó lesz, hogy Georgia államban kézzel számolják újra a szavazatokat Trumpék azon panasza nyomán, hogy a szavazatszámláló gépek szoftvere néhány esetben Biden irányába tévedett.

Megfordíthatja-e a bíróság az amerikai elnökválasztás eredményét?

Donald Trump addig nem fogja elfogadni az eredményt, amíg a bíróság ki nem vizsgálja a feltételezett csalásokat. Hajdú Tímea összefoglalója.

A demokrácia és a joguralom szabályai szerint az lesz a megválasztott elnök, aki a jogi panaszok elbírálása után megszerzi a 270 vagy több elektori szavazatot.

Nem lehet tudni, hogy a bíróság milyen döntést hoz. Lehet, hogy elutasítja a keresetet, lehet, hogy csak a bizonyíthatóan csalárd szavazatokat semmisíti meg, de lehet, hogy a kereset alapján a jogszabálysértő eljárás során elszámolt összes szavazatot. Azonban egy biztos: amíg nincs ítélet, nem tudhatja senki, kit illetnek meg a szóban forgó államok elektori szavazatai.

Trump joggal nem hajlandó elismerni a vereségét, ameddig panaszai tárgyában valamilyen döntés nem születik az arra hívatott fórumon. Ez teljesen normális, demokratikus és jogkövető magatartás.

Trump csak akkor minősíthető puccsistának, ha nem fogadja el a bírósági ítéleteket és az újraszámlálások eredményeit, bármik legyenek is azok.

Biden akkor tekinthető megválasztott elnöknek, ha a panaszokat megítélő jogi eljárások után is bírja legalább 270 elektor támogatását. Akkor kérheti a megválasztott elnöknek járó előjogokat, s Trumpnak akkor kell segítenie az új elnök hatalomátvételét.

Azért vagyunk demokraták, hogy elismerjük bárki jogát arra, hogy az általa vélt igazságért kiállhasson a megfelelő demokratikus és bírósági fórumokon. A probléma akkor kezdődik, ha az arra hivatott fórumok ítélet nem fogadja el. Akárki teszi is.

A szerző szociológus, közgazdász.

Trumpék továbbra is csalásról beszélnek, a Fox News elkapcsolt

Trump szóvivője jogi eljárás lefolytatását ígérte és kijelentette, hogy az elnökségért folytatott harc csak most kezdődik.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.