Megfordíthatja-e a bíróság az amerikai elnökválasztás eredményét?

A Neokohn szerkesztője

 

Bár a világ túllépett Trumpon, az országok vezetői gratulációkat küldtek Bidennek, a CNN híradósai és szakértői könnyeztek örömükben, és utcabál tört ki több amerikai nagyvárosban, az amerikai elnök és kampánystábja szerint addig nincs vége a harcnak, míg a bíróságok ki nem mondják, hogy vége.

A helyzet nem teljesen precedens nélküli, hiszen

2000-ben Al Gore is kétségbe vonta a választás eredményét és több demokrata a mai napig úgy tartja, hogy a republikánusok elcsalták a választást.

Húsz évvel ezelőtt Al Gore ugyan felhívta George W. Bush-t a választás estéjén, hogy elismerje a vereségét, de egy órával később visszahívta, visszavonta a gratulációt, és közölte, hogy floridai szoros eredmény miatt pert indít. Bush akkor már indult volna győzelmi beszédet mondani, de végül megvárta, míg Florida eldől, és csak másfél hónappal később, decemberben tartotta meg a beszédet.

Donald Trump szintén nem fogadta el a választás eredményét, viszont neki nem csak egy államban kellene pert nyernie, hanem a vitatott Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Georgia, Nevada  államok közül legalább háromban kellene megfordíttatnia az eredményt. Arizonát már több csatorna Bidennek adta, de itt még be sem fejeződött a szavazatok számolása.

Az amerikai konzervatívok széles körben követelik a szavazatok leellenőrzését, és újraszámolását. A bizalmatlanság oka, hogy Trump november harmadikán sokáig több billegő államban jelentősen vezetett, majd ez a vezetés csökkenni kezdett, és éjfélt után hirtelen megálltak a szavazatszámlálók. Az elnök gyors hajnali beszédében azonnal kijelentette, hogy szerinte csalás történik, és meggyőződése szerint győzött. Miközben az amerikaiak aludtak, Michigan és Wisconsin is átbillent Biden javára. Ezt követte napokkal később Georgia, majd Pennsylvania, ami után az amerikai sajtó kihirdette Biden győzelmét.

Azonban egyelőre az államok hivatalos eredményei még mindig váratnak magukra. Egyrészt mert vannak még megszámolatlan szavazatok, másrészt a szoros eredmény miatt az államok addig várnak a hivatalos eredményhirdetéssel,, amíg lefutnak az újraszámolások és a perek.

A helyzet egészen szokatlan: Joe Biden és Kamala Harris már győzelmi beszédet mondott, közben pedig Donald Trump a Twitteren a saját győzelmét hirdeti, és posztjait a Twitter mindig azzal bélyegzi meg, hogy „vitatott információ.” A Twitter és a Facebook szinte minden, a szavazás tisztaságával kapcsolatos posztot megjelöl, mint „vitatott”, sőt hamis „információ.”

Több helyen még mindig nem  zárult le a szavazatok számolása, és Georgiában is biztos, hogy újraszámolás fog történni. Furcsaság, hogy Alaszkában még mindig nem hirdettek eredményt a levélszavazatokra hivatkozva, miközben itt Trump több, mint 10 ponttal vezet. Az újraszámolás szoros eredmény esetén gyakran előfordul, de általában nem változtat az eredményen.

A Trump kampány nyitott egy telefonvonalat, amelyen bárki jelentheti, ha csalást észlelt, azonban a vonalat a demokraták elárasztották kamu hívásokkal. A kampány által felbérelt két ügyvédi irodát pedig folyamatosan támadják demokrata szervezetek, és arra kérik az ügyvédeket, hogy mondjanak fel Trump elleni tiltakozásként.

Donald Trump kampánya több államban panaszt nyújtott be. A rengeteg hír tengerében egyelőre nehéz kiszűrni, hogy melyik államban mennyi esélye lehet az elnöknek. A legtöbb ügy egyelőre Pennsylvaniához köthető. Az elnök kampánystábja már bejelentette, hogy 600 ezer szavazat félre tételét kérvényezték az államban, mivel azok számolásánál nem volt jelen republikánus megfigyelő.

Az Epoch Times beszámolt egy perről, ami azt állítja, hogy több ezer ellenőrizetlen Biden szavazat érkezett Michigan Wayne körzetében november negyedike hajnalán. A kampánystáb azt is állítja, hogy van egy szavazatszámláló tanújuk, aki Detroitban (Michigan) szemtanúja volt szavazólapok visszadátumozásának. Nevadában egy másik tanú arról számolt be, hogy a körzetében illegális szavazóknak kellett bejelentett lakhelyet hamisítani.

Bár a New York Times és a CNN is fake newsnak kiáltotta ki azokat a híreket, melyek szerint halottak lettek regisztrálva szavazóként, több panaszt is benyújtottak ilyen feltételezésekkel. Republikánus önkéntesek regisztrált, már elhunyt szavazók ezreit találták meg az internetes adatbázisokban. Fontos megjegyezni, hogy bár azt bárki leellenőrizheti, hogy valakik elhunyt embereket regisztráltak, azt azonban nem lehet tudni az adatbázisból, hogy az államok beszámították-e ezeket a szavazatokat.

A halottak szavazása nem olyan abszurd, mint ahogy hangzik, nyáron is több rokon jelentette Detroitban, hogy elhunyt családtagjaiknak szavazólapot küldtek, sőt egy egészen abszurd eset is volt, ahol egy házaspár évek óta döglött macskájának a nevére érkezett szavazólap.

Kayleigh Mcenany, a Fehér Ház szóvivője egyelőre mindenki türelmét kérte, mivel folyamatosan érkeznek be az információk, amikből próbálják kiválasztani, hogy mi a felhasználható. Sokan a republikánusok közül is tovább lépnének már inkább: több neves párttag, mint Mitt Romney vagy Jeb Bush már gratulált is Joe Bidennek. Sokan attól tartanak, hogy rossz fényt vet a republikánusokra, ha nem fogadják el az eredményt.

Több konzervatív kommentátor köztük Tucker Carlson és Ben Shapiro is megjegyezte, hogy

egyáltalán nem biztos, hogy a perek kimenetele megváltoztatja az eredményt, azonban annyi gyanús eset merült fel, hogy ezeket érdemes kivizsgáltatni.

A választási csalások nem gyakoriak, de előfordulnak az Egyesült Államokban, bár a legtöbbször egy-egy személyhez köthetőek csupán.

Nem csak csalásokat, hanem egyszerű hibákat is szeretnének a republikánusok kinyomoztatni.  Ez egyrészt technikai hibákra koncentrál, másrészt azt próbálja tisztázni, hogy mikori dátummal feladott, mikori dátummal érkezett levélszavazatokat lehet legitimnek tekinteni. Michiganben például egy körzetben egy programhiba miatt hatezer szavazatot Bidennek adtak Trump helyett. Ugyanezt a rendszert használták 47 másik szavazókörzetben is.

Kérdés, hogy mennyire nyújtható be bizonyítékként az, hogy egyes statisztikusok trendszerűen gyanúsnak titulálják az eredményeket.

William M. Briggs a Cornell Egyetem korábbi professzora blogján cáfolt néhány, interneten virulensen terjedő statisztikai teóriát; például a népszerű Benford törvényt,

viszont rámutatott arra, hogy több anomália is megfigyelhető a Pennsylvaniai adatokban. Briggs szerint minimum meglepő, hogy az állam egyes körzeteiben 20-40%-al többen szavaztak Bidenre, mint 2008-ban Barack Obamára. Az is szemet szúrt neki, hogy míg a személyes szavazóknál előfordulhat, hogy csak Bidenre szavaztak és kihagyták a szenátori, képviselői és a helyi választásokat, azonban szerinte gyanús, ha egy levélszavazaton, — amit több hetes vagy hónapos gondolkozás után ad fel valaki –, nem szerepel más, csak az elnökre leadott szavazat. Szerinte a Trump kampány az utóbbi trend vizsgálatával tudja leginkább kiszűrni, ha valóban csalás történt.

Egyelőre több a gyanú, mint a bizonyíték, és sok demokrata, valamint az amerikai média is arra ösztönzi Trumpot és támogatóit, hogy inkább gratuláljanak Bidennek, és hagyják a pereket. Erre hétfőn úgy reagált Mitch McConnell a Szenátus republikánus vezetője, hogy

„nehogy már pont azok tartsanak kiselőadást arról, hogy az elnök zokszó nélkül fogadja el a választás eredményét, akik négy éven keresztül nem voltak hajlandóak elfogadni az előző választás érvényességét.”

McConnell azt is hozzáfűzte, hogy néhány hónapja maga Hillary Clinton is arra biztatta Joe Bident, hogy ne fogadja el az eredményt, ha Trump nyer.

Az esetleges csalások kivizsgálására szólította fel az állami ügyészeket William Barr igazságügyi miniszter is. Szerinte azért van szükség a nyomozásokra, hogy az „amerikaiak bízhassanak abban, hogy a választási eredmények valóban az emberek akaratát tükrözik.” Több konzervatív republikánus szenátor is azt hangsúlyozta, hogy amint véget érnek a perek, készek elfogadni az eredményt.

„Végig kell játszani a jogi eljárást, amely biztosítja, hogy minden egyes érvényes szavazat meg legyen számolva, és minden egyes érvénytelen szavazat félre legyen dobva”

jelentette ki Ted Cruz texasi szenátor.

A hírek szerint Donald Trump nagygyűléseket fog tartani, hogy életben tartsa a szavazói reményeit, és várhatóan az utolsó pillanatig nem fogja elfogadni a vereséget. Ezt egészen december 14-éig teheti meg, ekkor ülnek ugyanis össze az elektorok, akik bejelentik a hivatalos végeredményt.

Ha az elemzők jóslata beigazolódik, és a perek a semmibe futnak ki, akkor a demokratáknak már alig egy hónapot kell várniuk Trump hivatalos gratulációjára. Ha azonban megtörténne az, amit a Trump kampány hirdet, és kiderülne, hogy széles körű csalás történt, akkor egy súlyos politikai válsággal végződhet ez az év.

Egy hónap múlva kiderül, addig is a világ szeme Amerikára szegeződik.

Borítókép: MTI/EPA/Chris Aluka Berry

Trumpék továbbra is csalásról beszélnek, a Fox News elkapcsolt

Trump szóvivője jogi eljárás lefolytatását ígérte és kijelentette, hogy az elnökségért folytatott harc csak most kezdődik.