Trumpék továbbra is csalásról beszélnek, a Fox News elkapcsolt

Donald Trump szóvivője jogi eljárás lefolytatását ígérte és kijelentette, hogy az elnökségért folytatott harc csak most kezdődik – jelenti a BBC News. Az elnök stábja továbbra is szervezett csalásról beszél, mindenféle bizonyíték nélkül.

„Ezeknek a választásoknak még nincs vége” – mondta sajtótájékoztatón Kayleigh McEnany, a Fehér Ház sajtótitkára. „Egyáltalán nincs.”

A szóvivő  választási korrupcióval kapcsolatos vádak sokaságát vetette fel, bár eddig még nem találtak bizonyítékot az eredményt befolyásoló rendszerszintű csalásokra. Mint ismeretes, Donald Trump egyelőre nem ismerte el a választások eredményét.

Először fordult elő, hogy a Trump-stáb sajtótájékoztatójáról elkapcsolt a konzervatív Fox News is, mivel úgy látták, az elnök és csapata továbbra is bizonyítatlan állításokat tesz, amikor szervezett csalásokról beszél.

Neil Cavuto műsorvezető közölte: „Ha McEnany nem tud több részlettel szolgálni, akkor ezt nem tudom önöknek jó lelkiismerettel tovább közvetíteni.”

Mivel a média szombaton azt vetítette előre, hogy Biden megnyerte Pennsylvania államot, és elegendő szavazatot gyűjtött a Fehér Házba jutáshoz, a megválasztott elnök elkezdte megtenni a hatalomátvételhez vezető lépéseket.

Trump azonban a választások befejezése óta a Twitteren jelzi, hogy vitatja az eredményt, és egyelőre bizonyítékok felmutatása nélkül állítja, hogy csalás volt a szavazás körül.

A szövetségi ügynökségeket irányító General Services Administration egyelőre visszatartja a Biden-stáb hatalomátvételének megkezdését, mondván, a választási győztest még „nem állapították meg”. A CBS News, a BBC amerikai partnere szerint Bidenék jogi lehetőségeket fontolgatnak, ha a Trump-adminisztráció továbbra is megakadályozza az átadást.

Fox News cuts away from Donald Trump’s spokeswoman Kayleigh McEnany over election fraud claims

Fox News cut away from a news conference held by White House press secretary Kayleigh McEnany on Monday, with the host explaining there was no evidence to ba…

A Fehér Ház újságírói azt mondták, kifogásai ellenére Trump elnök várhatóan januárban távozik hivatalából, és máris arról beszél, hogy 2024-ben újra indul a Fehér Házért folytatott küzdelemben.

Egy hétfői sajtótájékoztatón az elnök szóvivője és egy republikánus vezető a „választási korrupció” vádját emlegette, miközben az újságírókat is arra sarkallták, hogy segítsenek kivizsgálni az ellenőrizetlen szavazatokat.

A Fehér Ház sajtóstábja azt állította:

a republikánus szavazók megfigyelői nem kaptak megfelelő hozzáférést a szavazatszámláláshoz a Pennsylvania állambeli Philadelphia városában.

A Philadelphia Inquirer szerint mind a republikánus, mind a demokratikus választási megfigyelőket 4–30 méter távolságban tartották attól az asztaltól, ahol a szavazatokat összesítették a városban, erre a helyi választási tisztviselők szerint a koronavírus megelőzése miatt volt szükség.

Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője azt is állította, hogy a kulcsfontosságú állam választási tisztviselői aránytalanul sok demokrata esetében hagyták, hogy a pontatlanul kitöltött szavazólapokat kijavítsák.

A Philadelphia Inquirer szerint Pennsylvania állam egyes megyéi lehetővé tették a választók számára, hogy módosítsák az ilyen hibákat, míg mások nem.

Ronna McDaniel, a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) elnöke elmondta, hogy az állítólagos választási szabálytalanságok miatt folytatott nyomozás részeként 131 nyilatkozatot gyűjtöttek össze, vagy eskü alatt írtak alá jogi nyilatkozatokat.

„Fordított esetben” – mondta McEnany – „ha Trump elnök vezetne ezekben az államokban, a média azt üvöltené, hogy a szavazásnak még nincs vége.”

Az EU és a NATO örül Joe Biden eredményének

Az autoriter rezsimek nemkülömben.

Mint arról mi is hírt adtunk, a Trump-stáb hétfőn pert indított a pennsylvaniai szövetségi bíróságon, amelyben sürgősségi intézkedést kért, hogy az állami tisztviselők megakadályozzák Bidennek az államban elért győzelmét. Josh Shapiro, az állam főügyésze „megalapozatlannak” nevezte az intézkedés iránti kérelmet.

A republikánus államok ügyészei időközben az elnök kérésének megfelelően ismét áttekintik a választási eredményeket. A tíz államügyész úgynevezett amicus-jelentést nyújtott be az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához, támogatva a Trump-stáb pennsylvaniai ügyét.

Az amerikai Igazságügyi Minisztériuma felhatalmazta a szövetségi ügyészeket az elnökválasztás esetleges szavazási szabálytalanságainak kivizsgálására.

William Barr miniszter azt írta, ilyen vizsgálatokat „lefolytathatnak, ha egyértelmű és hitelesnek tűnő állítások vannak olyan szabálytalanságokról, amelyek – ha igazak – potenciálisan befolyásolhatják az egyes államok szövetségi választásainak eredményét”. Barr szerint az ügyészeknek csak a szabálytalanságokra vonatkozó „lényeges vádakat” kell megvizsgálniuk, és figyelmen kívül kell hagyniuk a „spekulatív vagy túlzó állításokat”.

A The New York Times jelentése szerint az igazságügyi minisztérium tisztviselője, Richard Pilger, aki felügyelte volna az ilyen vizsgálatokat, Barr döntésére válaszul felmondott.

Teljes patthelyzet Amerikában, a tévécsatornák elkapcsoltak Trumpról

Az elnök ismét azt állította, hogy a demokraták elcsalják a választásokat. Prominens republikánusok is bírálják ezt a kijelentését.

Georgia, Arizona, Észak-Karolina és Alaszka államokban a múlt keddi választást követően még mindig nincsenek végleges eredmények. Georgiában egyelőre Biden vezet, az állam vezetője pedig visszautasította a republikánusok szavazatszámlást illető vádjait.

Brad Raffensperger, Georgia állam szavazatszámlálásért felelős vezetője azt mondta: „Hogy volt-e illegális szavazat? Biztos vagyok benne, hogy volt. Az irodám minden ilyen esetet kivizsgál. De vajon lehetséges, hogy az ilyen esetek megváltoztatják az állást és Trump fogja nyerni az államot? Valószínűtlen.”

Az államoknak december 8-ig kell elvégezni az eredményekkel kapcsolatos újraszámlálásokat és bírósági eljárásokat. Az eredmény véglegesítése december 14-én várható az Egyesült Államok elektori választmányának tanácskozásán.

Az elnök pártjának vezetőinek többsége nem volt hajlandó nyomást gyakorolni Trumpra, hogy ismerje be vereségét.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője hétfőn bírálta a demokratákat.

„Nekünk ugyan ne tartsanak kiselőadásokat – mondta a kentuckyi szenátor a felsőházban – arról, hogy az elnöknek azonnal el kell fogadnia az előzetes választási eredményeket. Önök négy évet töltöttek azzal, hogy nem voltak hajlandók elfogadni a négy évvel ezelőtti eredményeket és minden lehetséges módon megpróbálták aláásni az elnök legitimitását” — állította.

McConnell hozzátette: „Az elnöknek minden joga megvan kivizsgáltatni a kérdéses eseteket és kérni az újraszámlálást, az alkotmány nem biztosít szerepet ebben a folyamatban a médiavállalatoknak.”

Biden már az első napon visszavonná Trump számos elnöki rendeletét

Amerika várhatóan visszatér a párizsi klímaegyezménybe és az ENSZ Egészségügyi Világszervezetébe (WHO), kiterjesztik a vírus elleni küzdelmet.