Biden már az első napon visszavonná Trump számos elnöki rendeletét

Joe Biden, miután elfoglalja majd az Egyesült Államok elnöki székét, számos fontos elnöki rendeletet visszavonna, melyek Donald Trump elnöksége alatt léptek érvénybe – írja a Fox News Biden kampánystábjától származó információkra hivatkozva.

Az új elnök döntései közt szerepel az Egyesült Államok újbóli részvétele a párizsi klímaegyezményben és az ENSZ Egészségügyi Világszervezetében (WHO). Biden ismét bevezetné az illegális bevándorlók családegyesítési programját (DACA) és visszavonná a muszlim többségű országokból érvényes beutazási tilalmat is.

Az ígéretet azután jelentette be Biden kampánystábja, hogy több hírtelevízió, így a Fox News is Bident nyilvánította a 2020-as elnökválasztás győztesének. Mindezek ellenére Trump elnök kampánystábja megfogadta, hogy tovább folytatja az eredmények megtámadását, a szavazólapokkal és a számlálási folyamattal kapcsolatos gyanús esetekre hivatkozva.

Vissza a WHO-ba

Hétfői hírek szerint a Biden-stáb már neki is látott a Trump által kiadott különféle elnöki rendeletek visszavonásának előkészítésére.

A leendő demokrata elnök megfogadta például, hogy visszavonja Trump adócsökkentési döntéseit és az ún. „Mexico City irányelvet”, mely megvonja a szövetségi támogatást az olyan szervezetektől, melyek az abortuszt népszerűsítik.

Emellett a Biden-Harris adminisztráció terítékére kerülnek majd más, abortusszal kapcsolatos kérdések és a még Obama elnök által bevezetett egészségügyi rendszert érintő kérdések is.

Szakértők szerint Biden döntése a WHO-ba való újbóli belépésről a koronavírus elleni küzdelem kiterjesztését is jelentené. A demokraták korábban elutasították Trump döntését, hogy a pandémia közepette kilépjen a nemzetközi szervezetből. Az elnök azonban azzal védte meg a lépést, hogy kijelentette, a szervezetet felelősségre kell vonni, amiért nem tett meg mindent a koronavírus-járvány visszaszorítása és Kína felelősségre vonásának kérdésében.

Trump, Biden és Netanjahu is üdvözölte a 90 százalékos vakcinát

Kilencven százalékban hatásos lehet a Pfizer és a Biontech kísérleti oltóanyaga. Heteken belül megkaphatja az engedélyt, de a tömeges beadásra még hónapokat kell várni.

Biden eközben megalakította koronavírus-tanácsadó testületét, amelyben tudósok és orvosok vesznek részt.

„A most előttünk álló kihívás továbbra is óriási és egyre nő, bátran kell fellépnünk a járvány visszaszorítása érdekében” – mondta a megválasztott elnök, miután tájékoztatást kapott a vírushelyzetről, majd hozzátette: „sötét tél előtt állunk”.

Trump nem adja fel

Közben Donald Trump jogászcsapata benyújtotta a perkeresetet a pennsylvaniai választások miatt.

A keresetet a pennsylvaniai szövetségi bíróságon nyújtották be, annak gyanújával, hogy a tagállam levélszavazási rendszere „nélkülözött minden átláthatóságot és ellenőrizhetőséget, amely a személyes szavazások esetében biztosított volt”.

A 20 elektort adó Pennsylvaniában a szavazatok 99 százalékát dolgozták fel eddig, de az amerikai AP hírügynökség és a republikánusokhoz közel álló Fox televízió, majd nyomukban a többi nagy médium is azt jelentette már szombaton, hogy a demokrata jelölt, Joe Biden elnyerte a pennsylvaniai elektorok támogatását is, és így a megválasztásához szükséges 270 elektornál is többet tudhat magáénak. Biden ennek tudatában mondott beszédet szombaton éjjel, majd ő és alelnökjelöltje, Kamala Harris vasárnap győzelmi beszédet is tartott Wilmingtonban.

Az amerikai elnök jogászainak perkeresete azt kérte, hogy a tagállam hatóságai azonnal állítsák le Biden győzelmének igazolását Pennsylvaniában.

„A szavazóknak Pennsylvaniában különböző szabályokhoz kellett tartaniuk magukat, attól függően, hogy melyik szavazási formát választották. Véleményünk szerint ez a kettős választási rendszer azt eredményezte, hogy megfelelő azonosítás és ellenőrzés hiányában potenciálisan jogellenesen leadott vagy hamis szavazatokat is beleszámoltak az eredménybe” – fogalmazott a beadvány, amelyet Matt Morgan, Donald Trump 2020-as kampányának jogi főtanácsadója írt alá.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője közölte, támogatja Donald Trumpot a választások vitatott eredményeit tisztázó jogi eljárások megindításában. Az egy hete tartott választások óta mondott első beszédében McConnell hangsúlyozta:

az elnöknek „száz százalékig jogában áll” a jogi eljárások megindítása a választások során állítólagosan előfordult szabálytalanságok feltárására.

Változatlanul tart a szavazatszámlálás a 15 elektort adó Észak-Karolinában, a 16 elektorral rendelkező Georgiában és Arizonában, amely 11 elektort küld az amerikai elnököt megválasztó elektori testületbe.

Biden: „Amerika, megtiszteltetésnek veszem, hogy engem választottál”

Donald Trump ugyanakkor közölte: „a választásnak nincs vége. Joe Bident még egyik államban sem igazolták hivatalosan győztesként.”