Biden: „Amerika, megtiszteltetésnek veszem, hogy engem választottál”

Biden először Twitter-bejegyzést tett közzé, majd közleményt is kiadott. A Twitteren azt írta: „Amerika, megtiszteltetésnek veszem, hogy engem választottál nagyszerű országunk irányítására. Az előttünk álló munka kemény lesz, de azt megígérhetem, hogy minden amerikai elnöke leszek, függetlenül attól hogy rám szavazott-e vagy sem”.

Később kiadott közleményében hangsúlyozta: „megtiszteltetéssel és alázattal” veszi tudomásul az amerikai nép bizalmát, amelyet iránta és alelnökjelöltje, Kamala Harris iránt tanúsított. „Példátlan akadályok közepette, rekordszámú amerikai szavazott. Bizonyítva ismét, hogy a demokrácia mélyen az amerikaiak szívében lakozik” – fogalmazott Biden.

A politikus megismételte péntek éjjel mondott beszédének egyik elemét: „a kampánynak vége, itt az ideje, hogy félretegyük a haragot és az éles retorikát, és egy nemzetként öszefogjunk”.

Kamala Harris a Twitteren nyilvánult meg. „Megcsináltunk” – írta és közzétett egy rövid videót arról, ahogyan gratulál Joe Bidennek.

Az Európai Unió intézményeinek vezetői, valamint a NATO főtitkára egyaránt  gratuláltak Joe Bidennek az elnökválasztáson elért sikeréhez. Közleményükben a transzatlanti partnerség fontosságát, valamint azt hangsúlyozták, hogy készek a szorosabb együttműködésre az új amerikai adminisztrációval a közös kihívások hatékony kezelése érdekében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió és az Egyesült Államok barátságát és szövetségének fontosságát hangsúlyozta.

„Példátlan transzatlanti partnerségük” a történelem, a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok, a társadalmi igazságosság és a nyitott gazdaság közös értékeiben gyökerezik. Ez a partnerség az, amely évtizedek óta alátámasztja a liberális szabályokon alapuló nemzetközi rendet, és továbbra is a stabilitás, a biztonság és a jólét oszlopát jelenti az Atlanti-óceán mindkét oldalán” – hangsúlyozta.

Biden már győzelmi beszédére készül, Twitter-fiókját is frissítette

Ő és Kamala Harris már megválasztott elnökként és megválasztott alelnökként szerepelnek.

Kijelentette, az Európai Bizottság készen áll fokozni együttműködését az Egyesült Államokkal a mindkét fél előtt álló kihívások kezelése érdekében.

„Szívből gratulálok! Az amerikai polgárok döntöttek. Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke” – áll Angela Merkel közleményében. Mint írta, örül, hogy együtt dolgozhat Joe Bidennel. A Németország és az Egyesült Államok közötti „transzatlanti barátság nélkülözhetetlen, ha meg akarunk birkózni korunk nagy kihívásaival”.

A lengyel elnök Twitter-oldalán gratulált az amerikai politikusnak választási kampányához. „Várva az elektori kollégium jelölésére, Lengyelország elszánt arra, hogy megőrizze a lengyel-amerikai stratégiai partnerség magas szintjét és minőségét, a még erősebb szövetség érdekében” – írta Andrzej Duda.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közleményében azt hangoztatta: az erős NATO egyaránt jó az Egyesült Államoknak és Európának. Szükség van a közös erőre, hogy a szövetség képes legyen megbirkózni olyan kihívásokkal, mint az egyre határozottabb Oroszország, a nemzetközi terrorizmus, a kibertámadások okozta veszélyek, valamint a globális erőviszonyok elmozdulása Kína térnyerésével.

„Csak akkor lehetünk biztonságban és csak akkor lehetünk sikeresek, ha együtt nézünk szembe ezekkel a kihívásokkal” – fogalmazott Stoltenberg.

Három volt demokrata elnök, Barack Obama, Bill Clinton és Jimmy Carter is gratulált Joe Bidennek. Közleményében Obama úgy fogalmazott: Biden „tudja, mi kell az elnökséghez, és máris ennek megfelelően viselkedik”.

Közben Donald Trump amerikai elnök – akit golfozás közben ért a hír, hogy Biden győzött Pennsylvaniában és győzni fog Nevadában is – újabb közleményében leszögezte: „az egyszerű tény az, hogy a választásnak nincs vége. Joe Bident még egyik államban sem igazolták hivatalosan győztesként, kivált igaz ez az erősen vitatott államokra, ahol kötelező újraszámlálás lesz, vagy azokra, ahol kampányunk érvényes és legitim jogi eljárásai után születik meg végső győztes”.

Az elnök hozzátette: hétfőtől megindítják a bírósági pereket annak érdekében, hogy „biztosítsuk a választási törvények teljes körű tiszteletben tartását, és hogy a jogszerű győztest iktassák majd be”.

Közben Michigan egyik megyéjében újraszámolták a voksokat. A számítógép szoftverjének meghibásodása miatt ugyanis Joe Biden győzelmét mutatták ki. Az újraszámolás Donald Trump győzelmét hozta, aki így több mint kétezerrel több vokssal gyarapodott.

A Republikánus Párt Országos Bizottságának  (RNC, a párt vezető szerve) elnöke, Ronna McDaniel még pénteken este a párt michigani elnökével, Laura Coxszal tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a számítógépes rendszer szoftverhibája miatt Michigan  egyik megyéjében a Donald Trumpra leadott voksok közül hatezret Joe Biden javára írtak.

Cox elmondta, hogy a hibát észrevették, a szavazatokat kézzel átszámolták, de a republikánusok élnek a gyanúperrel, hogy a tagállam többi megyéjében is előfordulhatott ilyen hiba. A többi 47 megyében ugyanis szintén ugyanezt a szoftvert használták.

A vezető hírügynökségek Bident nevezik győztesnek, Trump viszont még harcolna

A CNN után az összes jelentős csatorna Joe Biden demokrata elnökjelöltnek adta a 20 elektort jelentő Pennsylvania államot, Biden azt ígéri, „minden amerikai” elnöke lesz.