A vezető hírügynökségek Bident nevezik győztesnek, Trump viszont még harcolna

A CNN hírcsatorna magyar idő szerint szombat 17.30 előtt nem sokkal Joe Biden demokrata elnökjelöltnek adta a 20 elektort jelentő Pennsylvania államot – amikor 96%-os feldolgozottság mellett 30 ezer szavazat fölé nőtt Biden előnye az államban –, ezzel már biztosan megvan Bidennek a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat – írja a Telex.hu.

A CNN szerint tehát már biztosan Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

A CNN után minden vezető hírügynökség és híroldal is Bidennek adta a győzelmet, ideértve némi késés után a Fox Newst.

Donald Trump nem sokkal korábban azt írta Twitterre, hogy

„ÉN NYERTEM EZT A VÁLASZTÁST, SOKKAL!”

Mint a Mandiner hozzáteszi, Trump kampánya a CNN állításai szerint be is jelentette, hogy a „harcnak még nincs vége” és hétfőn pereskedésbe kezdenek. A republikánusok egyébként már megnyerték első perüket. Péntek este a konzervatív többségű Legfelsőbb Bíróság igazat adott a pennsylvaniai republikánusoknak, akik szerint a későn érkező szavazólapokat el kellett volna különíteni, nem pedig összeborítani a többivel és úgy összeszámolni őket.

A szavazás még nem zárult le: Nevada, Georgia, Észak-Karolina és Arizona eredményei továbbra sem egyértelműek.

Mindeközben megérkeztek az első európai reakciók is. Pablo Iglesias, spanyol miniszterelnök-helyettes a Twitteren nyilatkozott, ahol úgy fogalmazott, Trump veresége „jó hír a bolygó számára”, ugyanakkor arra figyelmeztetett, az „elnök által képviselt szélsőjobb továbbra is hatalmas fenyegetést jelent a demokráciára, Amerikára és Európára”.

„Minden amerikai elnöke leszek”

“Amerika, megtisztelő, hogy engem választottatok nagyszerű országunk vezetésére. Az előttünk álló munka nehéz lesz, de megígérhetem: minden amerikai elnöke leszek – akár rám szavaztál, akár nem. Rá fogok szolgálni a belém fektetett bizalomra”

írta Joe Biden a Twitteren.

Joe Biden on Twitter: „America, I’m honored that you have chosen me to lead our great country.The work ahead of us will be hard, but I promise you this: I will be a President for all Americans – whether you voted for me or not.I will keep the faith that you have placed in me. pic.twitter.com/moA9qhmjn8 / Twitter”

America, I’m honored that you have chosen me to lead our great country.The work ahead of us will be hard, but I promise you this: I will be a President for all Americans – whether you voted for me or not.I will keep the faith that you have placed in me.

El kell különíteni a késve érkezett szavazatokat Pennsylvaniában

A bíró nem döntött arról, hogy mi lesz ezekkel a szavazócédulákkal a későbbiekben, Biden eközben már elnöki feladatait sorolta.