Trump, Biden és Netanjahu is üdvözölte a 90 százalékos vakcinát

Kilencven százalékban hatásos lehet a Pfizer és a Biontech kísérleti oltóanyaga. Heteken belül megkaphatja az engedélyt, de a tömeges beadásra még hónapokat kell várni.

Kilencven százalékban hatásos lehet az amerikai Pfizer és a német Biontech gyógyszergyártó által kifejlesztett kísérleti oltóanyag az új típusú koronavírus ellen – jelentette be a két cég.

Kiemelték: tovább folytatják a munkát és azzal számolnak, hogy november harmadik hetében lesz elég adatuk ahhoz, hogy kiváltsák az amerikai szakhatóság (Food and Drug Administration – FDA) rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához.

Mint írták, idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2 elnevezésű oltóanyagból.

A klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisa július 27-én kezdődött. Az oltás mindkét dózisát a fejlesztési program 38 955 résztvevője kapta meg.

Az adatok egy külső, független testület előzetes elemzése alapján azt mutatják, hogy az oltás a beadás utáni 28. naptól védettséget biztosít az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) által okozott betegségtől.

Ez az eredmény „az innováció, a tudomány és az egész világra kiterjedő együttműködés győzelme” – idézték a közleményben Ugur Sahint, a Biontech társalapító-vezérigazgatóját.

Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szakosodott mainzi Biontech és a New York-i központú Pfizer Lightspeed nevű fejlesztési programja a világjárvány első heteiben kezdődött.

A vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet áprilisban adta meg az engedélyt az oltóanyag emberi tesztelésére. Az Egyesült Államokban májusban kezdődtek a klinikai tesztek.

Trump máris üdvözölte a bejelentést – írja a The Times of Israel.

„Kiugrott a tőzsde, hamarosan itt a vakcina, amely 90 százalékos hatékonyságú. Micsoda nagyszerű hír”

– írta az amerikai elnök a Twitteren.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök „kiváló hírnek” nevezte a bejelentést.

„Ugyanakkor azt is fontos megérteni, hogy a COVID-19 elleni csata vége még hónapokra van” – mondta nyilatkozatában, hozzátéve, hogy „még nagyon sok hónapnak kell eltelnie, amíg széles körben megkapják az emberek a védőoltást”.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is üdvözölte a Pfizer bejelntését, azt fontos fejleménynek nevezte, hozzátéve, hogy erőteljesen dolgoznak azért, hogy oltásokat szerezzenek be a tengeren túlról. A 12-es csatorna információi szerint Izrael már tárgyal a vakcina gyártójával a beszerzésről.

Peter Liese európai parlamenti (EP-) képviselő arról számolt be, hogy az Európai Bizottság szerződést készül aláírni több millió adag beszerzéséről az új oltóanyagból.

A tagországok nevében tárgyaló brüsszeli testület szeptemberben közölte, hogy lezárták a tájékozódó megbeszéléseket a két gyártóval mintegy 200 millió adag vakcina lehetséges megvásárlásáról, megállapodást azonban eddig nem jelentettek be. „Információim szerint a vonatkozó szerződés aláírás előtt áll” – írta Liese.

Az EU korábban hasonló megállapodásokat kötött a francia Sanofi, a brit-svéd AstraZeneca és az amerikai Johnson & Johnson gyógyszergyártókkal is.