Az EU és a NATO örül Joe Biden eredményének

Az autoriter rezsimek nemkülömben.

Az Európai Unió intézményeinek vezetői, valamint a NATO főtitkára egyaránt  gratuláltak Joe Bidennek az elnökválasztáson elért sikeréhez. Közleményükben a transzatlanti partnerség fontosságát, valamint azt hangsúlyozták, hogy készek a szorosabb együttműködésre az új amerikai adminisztrációval a közös kihívások hatékony kezelése érdekében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió és az Egyesült Államok barátságát és szövetségének fontosságát hangsúlyozta.

„Példátlan transzatlanti partnerségük” a történelem, a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok, a társadalmi igazságosság és a nyitott gazdaság közös értékeiben gyökerezik. Ez a partnerség az, amely évtizedek óta alátámasztja a liberális szabályokon alapuló nemzetközi rendet, és továbbra is a stabilitás, a biztonság és a jólét oszlopát jelenti az Atlanti-óceán mindkét oldalán” – hangsúlyozta.

Kijelentette, az Európai Bizottság készen áll fokozni együttműködését az Egyesült Államokkal a mindkét fél előtt álló kihívások kezelése érdekében.

Von der Leyen a kihívások között a koronavírus-járványt és annak gazdasági és társadalmi következményeit, az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, a digitális átalakulás előmozdítását, a közös biztonság megerősítését, valamint a szabályokon alapuló többoldalú rendszer reformját említette.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közleményében azt írta, az Európai Unió tudomásul veszi az amerikai választási folyamat legújabb fejleményeit, amelyek alapján gratulál Joe Biden megválasztott elnöknek és Kamala Harris megválasztott alelnöknek.

„Az Európai Unió ismételten hangsúlyozza elkötelezettségét az erős transzatlanti partnerség mellett, és készen áll arra, hogy kapcsolatba lépjen a megválasztott elnökkel, az új kongresszussal és az új amerikai közigazgatással” – fogalmazott Michel.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke kijelentette: az Európai Unió a jövőben is együtt kíván működni „nagyszerű partnerével és szövetségesével”, az Egyesült Államokkal.

A világnak szoros kapcsolatra van szüksége Európa és az Egyesült Államok között. Szükség van a transzatlanti kapcsolatok újrakezdésére, hogy képesek legyenek megoldani az előttük álló kihívásokat – hangsúlyozta Sassoli.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közleményében azt hangoztatta: az erős NATO egyaránt jó az Egyesült Államoknak és Európának. Szükség van a közös erőre, hogy a szövetség képes legyen megbirkózni olyan kihívásokkal, mint az egyre határozottabb Oroszország, a nemzetközi terrorizmus, a kibertámadások okozta veszélyek, valamint a globális erőviszonyok elmozdulása Kína térnyerésével.

„Csak akkor lehetünk biztonságban és csak akkor lehetünk sikeresek, ha együtt nézünk szembe ezekkel a kihívásokkal” – fogalmazott Stoltenberg.

Trump külpolitikája: káosz vagy rendszer?

Nagyon sok embernek – főleg Európában – az első dolog, ami eszébe jut Trump kormányzásáról, az a káosz, amihez rögtön hozzá is lehetne tenni Boris Johnson félmondatát: „de van benne rendszer”. Eperjesi Ildikó elemzése.

Az izraeli politikai palettáról több politikus is gratulált szombaton Joe Bidennek az elnökválasztáson elért eredményéhez, a Donald Trump elnökkel kiváló kapcsolatot ápoló Benjámin Netanjahu miniszterelnök egyelőre még nem reagált.

A kormány részéről a Kék-Fehér párt politikusa, Avi Niszenkorn igazságügyi miniszter gratulált elsőként szombat este Joe Bidennek. „Biztos vagyok benne, hogy a Biden-kormány idején még erősebbé válik Izrael és az Egyesült Államok szoros és erős köteléke” – közölte Niszenkorn.

A szintén kormányzó jobboldali Likudból Nir Barkat képviselő fejezte ki jókívánságait, és a jobboldali Jobbra párt elnöke, Naftali Bennet is üdvözölte Bident. Mellettük a baloldali szociáldemokrata Munkapárt vezetője, Amír Perec, és a balliberális Merec párt élén álló Nican Horovic is gratulált már szombat este.

Üdvözölte Biden egyelőre hivatalosan még be nem jelentett győzelmét Jaír Lapid, az ellenzék és a centrista Van jövő párt elnöke. Lapid közleményében reményét fejezte ki, hogy együttműködhet majd az új amerikai kormányzattal, a kongresszus mindkét pártjával, a demokratákkal és a republikánusokkal is Izrael és Amerika kapcsolatainak erősítésén.

Irán reméli, hogy Joe Biden elnökségével megváltozik a „romboló” amerikai politika

– írta a Twitteren szombaton a perzsa ország első miniszterelnök-helyettese, Esák Dzsáhángiri, hozzátéve, hogy Donald Trump kormányzatának „kalandor és ellenséges” időszaka véget ért.

Irán kapcsolata az Egyesült Államokkal 2018-ban rosszabbra fordult, miután Trump egyoldalúan felmondta a Teheránnal 2016-ban kötött atomalkut és ismét szankciókat hozott Irán ellen. Biden ígéretet tett arra, hogy ha Irán teljesíti az alkuban foglaltakat – atomprogramját csakis békés célból folytatja –, akkor az Egyesült Államok újra csatlakozik a megállapodáshoz, amelynek további aláírói Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország.

Róhani: az új amerikai kormány „megadja magát” Iránnak

„Az a bizonyos úr a Fehér Házban kíméletlenül növelte a szankciókat” – mondta az iráni államfő Donald Trumpra utalva.

Havannában dudálással és tapssal ünnepelték szombaton az amerikai elnökválasztás eredményét, remélve, hogy Joe Biden elnökségével ismét javulhatnak a kétoldalú kapcsolatok.

A két ország viszonyában Barack Obama elnöksége alatt bekövetkezett enyhülés után a Trump-kormányzat számos intézkedést visszavont, visszatérve Washington sok évtizedes embargós politikájához. Október végén Trump kormányzata olyan intézkedések tervét jelentette be, amelyek valószínűleg megakadályozták volna, hogy az Egyesült Államokból pénzt lehessen küldeni a kommunista Kubába, márpedig jó pár kubai kap ilyen „családi segélyt”.

„Trump élve el akart bennünket temetni” – idézett a Reuters egy 43 éves tanárnőt, akinek húga az Egyesült Államokból minden hónapban pénzt küld segítségül, ahogy számos kubai család esetében is ez bevett gyakorlat.

Biden egyik névtelenséget kérő külpolitikai tanácsadója a Reutersnek a múlt héten azt mondta, hogy a demokraták, ha győznek ez elnökválasztáson, felülbírálják a döntéseket, amelyek családtagokat választanak el egymástól, korlátozzák a két ország közötti utazást, a pénzküldést.

A kubaiak abban is reménykednek, hogy Biden ismét „feltölti” a havannai amerikai nagykövetség személyzetét, amelyet Trump a minimálisra csökkentett az ott dolgozó diplomaták között előforduló – máig rejtélyes – egészségügyi panaszok miatt. Az ügyintézés leállása miatt a kubaiak csak külföldön tudnak amerikai vízumot szerezni, hogy meglátogathassák a népes floridai kubai diaszpórában élő családtagjaikat.

A palesztinok szintén Trump vereségét ünneplik – írja a The Times of Israel. „A gonosz eltávozott tőlünk” – fogalmaztak többen.

Ramallah és Gáza vezetői eufórikus állapotban ünneplik az általuk gyűlölt eddigi elnök vereségét, bár bizonytalanok a tekintetben, hogy a Biden-kormány miképpen fogja előmozdítani az ügyüket.

A palesztinok szombat este kitörően üdvözölték Donald Trump amerikai elnök vereségét, amelyet többen a palesztin ügy „legrosszabb korszakának” a végeként aposztrofáltak.

„Soha nem volt rosszabb a Trump-korszaknál. A megváltás ez alól komoly eredmény” – mondta Nabil Shaath, a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász kulcsfontosságú embere, egyúttal volt külügyminiszter. A Palesztin Felszabadítási Szervezet magas rangú tisztviselője, Hanan Ashrawi szintén kitörő örömmel fogadta az Egyesült Államok – amint fogalmazott – „Trumptalanítását”.

A Palesztin Hatóság tisztviselői nyíltan remélték, hogy a kihívó Joe Biden legyőzi Trumpot. A PA következetesen azzal vádolta a Trump-kormányzatot, hogy részrehajló és elfogult Izraellel kapcsolatban, majd miután az amerikai vezetés 2017 decemberében Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el, minden kapcsolatot meg is szakított vele. A Trump-adminisztráció ezzel szemben engedetlennek és kompromisszumképtelennek érzékelte Ramallah-t.

Biden azt ígéri, mindent visszacsinál, még a palesztin segélyezést is

A legesélyesebb demokrata elnökjelölt bejelentette főbb külpolitikai terveit. Szinte minden területen visszaállítja a Trump előtti állapotot, beleértve a palesztinok támogatását is.

Úgy tűnik azonban, vannak akik nem sietnek a gratulációval. Az MTI beszámolója szerint Mexikó elnöke szombaton közölte, hogy nem tud addig gratulálni az amerikai elnökválasztás győztesének, amíg nem ér véget minden jogi eljárás.

López Obrador döntését „politikailag megfontoltnak” értékelte sajtóértekezletén, amelyet a mexikói köztévé is közvetített. Szavai szerint jó a kapcsolata mind Donald Trump elnökkel, mind pedig Joe Biden volt alelnökkel, akihez már évtizedes személyes ismeretség fűzi.

A mexikói elnök gratulációja még jó ideig várathat magára, mivel Trump csapata számos jogi panasszal élt a választás lebonyolítását és tisztaságát kifogásolva.

Nem siet az elsők között köszönteni Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet az amerikai elnökválasztáson elért sikerével kapcsolatban Aleksandar Vucic szerb államfő sem. Mindenképpen gratulálni fog neki, ám úgy véli, hogy Szerbiának Donald Trump győzelme lett volna hasznosabb – közölte maga a szerb elnök vasárnapi sajtójelentések szerint.

Aleksandar Vucic bejelentette, hogy vasárnap tervez hivatalos gratulációt küldeni Joe Bidennek, de Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnöknek is küld egy levelet, amelyben megköszöni, hogy meghallgatta Szerbia gondjait. „Túl öreg és büszke vagyok, és túl szép és büszke országot vezetek ahhoz, hogy az elsők között tolakodjak gratulálni” – fogalmazott Aleksandar Vucic.

Elmondta, hogy Joe Bidennel ugyan többször találkozott már, mint Donald Trumppal, de úgy vélte, ez utóbbival könnyebb lenne az együttműködés.

Aleksandar Vucic szombaton késő este arról beszélt, sokan támadták azért, mert Donald Trumpot dicsérte, ám véleménye szerint a bírálatokat azok fogalmazták meg, akik a másik oldalnak akarnak megfelelni. Hozzátette: az ellenzéki bírálók talán abban reménykednek, hogy Joe Biden elnökségével Szerbia nehéz helyzetbe kerül, így ők kaparinthatják meg a hatalmat. Ám kiemelte: minden, amit szeretne megvalósítani, azt 2022 tavaszáig, az elnökválasztásig megvalósítja, így nincs mitől félnie.