Abbász: nem érvényesek többé az Izraellel és Washingtonnal aláírt egyezmények

A Palesztin Hatóság vezetője Izrael annektálási tervei fényében tett bejelentést erről.

Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette, hogy a Palesztin Hatóság érvénytelennek tekinti az Izraellel és az Egyesült Államokkal aláírt összes megállapodást, ideértve a biztonsági egyezményeket is, mert Izrael Ciszjordánia részeinek annektálását tervezi — írta az MTI.

Abbász kedden Rámalláhban, a Palesztin Hatóság (PH) vezetőinek ülésen jelentette be a megállapodások felmondását. A palesztin elnök ugyanakkor azt is kijelentette, hogy készen áll a tárgyalásokra, és elkötelezte magát az Izraellel fennálló konfliktus megszüntetésére a kétállami megoldás alapján.

Leszögezte azt is: készen áll arra, hogy egy harmadik fél felügyelje a két ország közötti határt.

„Felszólítjuk a világnak az ‘évszázad alkuját’ és az izraeli-amerikai politikát elutasító országait, hogy ne csak elítélő nyilatkozatokat tegyenek ellene, hanem konkrét lépéseket is, és hozzanak szankciókat Izrael ellen, ha végrehajtja ezt a politikát, amely törvénytelen, bűnös, és amelyet büntetni kell” — zárult Mahmúd Abbász közleménye.

Meg nem nevezett palesztin források azonban úgy nyilatkoztak, hogy Abbász kijelentései ellenére a PH minden lépéséhez egyeztetésre van szükség Izraellel, így a segítségkérést más országoktól is össze kell hangolniuk Jeruzsálemmel. Egy tisztségviselő szerint Abbász kijelentette, hogy a PH továbbra is elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelemben, ami szintén folyamatos államközi biztonsági egyeztetést igényel.

Előzőleg kedden az EU, majd Németország és a Palesztin Hatóság közös nyilatkozatot adott ki, amelyben súlyos aggodalmukat fejezték ki Izrael azon terve miatt, miszerint megkezdik az izraeli fennhatóság kiterjesztését a Ciszjordániában létrehozott izraeli települések és a Jordán-völgy fölött.

Ez a lépés Benjámin Netanjahu miniszterelnök legutóbbi választási kampányának központi ígérete volt, miután Donald Trump amerikai elnök béketerve megengedte ezen területek Izraelhez csatolását.

Mahmúd Abbász már februárban bejelentette az Izraellel kötött megállapodások visszavonását, amikor Trump bemutatta közel-keleti béketervét, amely tartalmazta annak lehetőségét, hogy Izrael területeket annektáljon Ciszjordániában. Februárban mindazonáltal a nyilatkozat ellenére ténylegesen még nem számolták fel az Izraellel korábban megkötött egyezményeket.

Magyarország nem írta alá az EU Izrael-kritikus nyilatkozatát

Izrael sajnálatosnak nevezte, hogy Izrael biztonságát és az őt érő fenyegetéseket említésre sem méltatták a nyilatkozatban.