Biden azt ígéri, mindent visszacsinál, még a palesztin segélyezést is

Már az első naptól elkezdi Trump külpolitikai és diplomáciai lépéseinek a visszafordítását Joe Biden, a legesélyesebb demokrata elnökjelölt, amennyiben megnyeri a novemberi választást. Erről maga a volt alelnök beszélt – írja a The Times of Israel az AP hírügynökség összeállítása alapján.

Teljes irányváltást hozhat Washington külpolitikájában, ha Joe Biden költözhet a Fehér Házba négy hónap múlva.

A Közel-Kelettől kezdve, Ázsián át, Latin-Amerikáig és Afrikáig, valamint különösen Európát érintve, minden fontos kérdésben változás jöhet, mint például a kereskedelem, terrorizmus elleni küzdelem, fegyverkezés, bevándorlás területén.

A várható demokrata elnökjelölt és tanácsadói már belengették a változtatások cunamiját abban, hogy hogyan tekint saját magára az Egyesült Államok a nemzetközi közösségben.

Korábban az amerikai külpolitika nem változott érdemben, amikor a republikánusok és a demokraták egymásnak adták át a stafétát. Ez azonban Trumppal megváltozott. Az „Amerika az első” politikát bevezetve gyanakodva néztek addigi szövetségeseikre, miközben békülékeny hangot ütöttek meg Észak-Koreával és Oroszországgal.

Ugyanakkor a változtatások nem mentek olyan gyorsan és zökkenőmentesen, mint ahogy az a bejelentésekből tűnt. Több mint egy évig tartott kilépni az Atomalkuból, a Párizsi Klímaegyezményből és a WHO-ból bejelentett távozás pedig még meg sem valósul a november 3-i elnökválasztásig, ha egyáltalán bekövetkezik. A Németországból bejelentett csapatkivonás is évekbe telhet.

„Én tudom, hogyan kell a dolgokat nemzetközi szinten intézni. Értem a nemzetbiztonsági és hírszerzési ügyeket. Ezt csináltam egész életemben. Trumpnak fogalma sincs ezekről, semmi”

– mondta Biden újságíróknak.

Megválasztása esetén újranyitná a washingtoni palesztin konzulátust Joe Biden

A demokrata elnökjelölt úgy nyilatkozott, hogy igyekezne a megromlott amerikai-palesztin kapcsolatokat helyrehozni. Egyúttal figyelmeztetett arra, hogy az egyoldalú lépések veszélyeztetik az izraeli-palesztin békét.

Trump kampányában gyengeségnek próbálja beállítani Biden külpolitikai tapasztalatait.

„Joe Biden békülékeny és globalista hozzáállása káros lenne az amerikai külpolitikára és a nemzetbiztonságra, és a status quo évtizede után Trump elnök világossá tette, hogy az Egyesült Államok többé nem fogja egyengetni a világ többi részének sorsát”

– nyilatkozta Ken Farnaso sajtótitkár-helyettes.

Biden azt ígéri, hogy már az első naptól kezdve elkezdi visszacsinálni mindazt, amit Trump tett. Feloldja a bevándorlási tilalmat a muszlim országokból, visszaállítja a WHO támogatását és leállítja a kilépési folyamatot, ahogyan a Párizsi Klímaegyezmény esetében is.

A NATO vezetőinek is bejelenti, hogy „visszatértek”, és összehív az első évben egy vezetői tanácskozást.

Kína esetében már árnyaltabb a helyzet. Trumpnál most ez az első számú külügyi terület, Bident pedig gyengének állítja be ebben az ügyben.

Trump korábban közvetlen viszonyban volt Hszi Csin-Ping kínai elnökkel, később viszont elmérgesedett a jó kapcsolat. Legutóbb a koronavírus kitörésével vádolta meg Pekinget, és a Huawei után a TikTok ellen is hadjáratot indított.

Biden ezen a területen már óvatosabban kritizálja Trumpot, a békülékeny közvetlen személyes viszonyt és a harcos bejelentéseket ugyanakkor ő is szembe állítja.

Biden azt ígéri, hogy megválasztása esetén visszaállítja a Palesztin Hatóságnak a Trump-kormány által megszüntetett támogatását, valamint a palesztin menekülteket támogató ENSZ-ügynökség segélyezését is.

Tömegeket hívnának utcára a palesztin vezetők

A júliusra tervezett izraeli annektálás előtt nem sokkal a palesztin vezetők felkeléssel fenyegetnek, míg a civilek inkább az apátia jeleit mutatják.

Azt ugyanakkor nem mondta, hogy a Jeruzsálemet izraeli fővárosnak elismerő határozatból is visszalép és visszaköltözteti az amerikai nagykövetséget Tel-Avivba.

Az ENSZ ügynökségeiben visszaállítja az Egyesült Államok tagságát, megpróbál közvetlenebb viszont kialakítani az európai és NATO-szövetségesekkel.

Afrikában emelni fogja Amerika jelenlétét, amely a Kínával folytatott verseny új harci terepe.

Ázsiában visszatér a hagyományos amerikai állásponthoz, amely támogatja az amerikai csapatok jelenlétét Japánban és Dél-Koreában. Biden azt is kritizálta, hogy Trumpnak személyes kapcsolata van Kim Dzsongunnal.

Latin-Amerikával kapcsolatban Biden azt ígéri, törli azokat a rendeleteket, amelyek visszaküldik Mexikóba és más országokba a menekültkérelmük elbírálására váró menedékkérőket, valamint leállítja a déli határfal további építését. Biden emellett újra akarja indítani Kubával a párbeszédet, amely még az Obama-korszak alatt kezdődött.

Az amerikai professzor, aki megjósolta Trump győzelmét, most az újraválasztását prognosztizálja

A Stony Brook Egyetem politikatudományok professzora, Helmut Norpoth szerint a novemberi amerikai elnökválasztásból 91%-os valószínűséggel Donald Trump jelenlegi elnök kerül ki győztesen.