Az amerikai professzor, aki megjósolta Trump győzelmét, most az újraválasztását prognosztizálja

A Stony Brook Egyetem politikatudományok professzora, Helmut Norpoth szerint a novemberi amerikai elnökválasztásból 91%-os valószínűséggel Donald Trump jelenlegi elnök kerül ki győztesen. A tudós 2016-ban is Trump győzelmét jósolta.

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy a friss közvélemény-kutatások az elnök népszerűségének csökkenéséről és riválisa, Joe Biden volt alelnök népszerűségének emelkedéséről számolnak be – számol be a Fox News.

„Az általam kidolgozott modellt alkalmazva mind a 27, az előválasztások bevezetése, tehát 1912 óta lezajlott választást szimuláltam, és 27-ből 25 esetben helyesen lehetett megjósolni a választások kimenetelét” – mondta Norpoth. A két választás, melynek eredményét a számítás tévesen becsülte meg, John F. Kennedy elnök 1960-as és George W. Bush 2000-es győzelme volt.

Norpoth modellje az előválasztások eredményét tekinti legfontosabb indikátornak, és nem a közvélemény-kutatásokat, amelyeket a közbeszéd a leginkább meghatározónak tart. Norpoth szerint az elnökjelöltek versenyének eddigi története tele van olyan szereplőkkel, akiket a közvélemény-kutatások biztos befutóként jelöltek meg, ám a döntő pillanatban az állítólagos előnyük pillanatok alatt elpárolgott.

A professzor úgy látja, hogy Biden Trumpnál sokkal gyengébb pozícióban van, főként a két első előválasztáson mutatott gyenge eredménye alapján. A Stony Brook Egyetemen politikatudományokat oktató tudós szerint a novemberi amerikai elnökválasztásból 91%-os valószínűséggel Donald Trump jelenlegi elnök kerül ki győztesen.

Norpoth professzor számítása 2016-ban is Trump győzelmét jelezte előre, méghozzá már kilenc hónappal a választások előtt. Sőt, azt is megjósolta, hogy a győzelem igen kis mértékű lesz.

Miközben Norpoth modellje Trump győzelmet jósol, a felmérések szerint Biden esélyesebb elnökjelölt a következő ciklusra. A Real Clear Politics kutatásának eredménye 8.7 százalékpontos előnyt jelez az egykori alelnök javára. A Fox News kutatása 12 százalékpontra becsüli Biden vezetését.

Trump megítélése az elmúlt hónapokban jelentősen romlott, főként a koronavírus-járvány kezelése és a George Floyd halála után kirobbanó etnikai ellentétek miatt.

Trump jelentősen lemaradt Biden mögött a legújabb felmérések szerint

A válaszadók hatvanhárom százaléka úgy ítélte meg, hogy Biden jobban kezelné Trumpnál a rasszizmus kérdését.