Trump jelentősen lemaradt Biden mögött a legújabb felmérések szerint

A Fox News arról számol be, hogy Trump elnök népszerűsége jelentősen csökkent, 14 százalékponttal Joe Biden demokrata elnökjelölt mögött van a legújabb közvélemény-kutatások szerint.

A CNN hírtelevízió által közzétett eredmények szerint az elnök népszerűsége 41 százalékon áll, mely 7 százalékpontos visszaesés a korábbi eredményhez képest, míg az elnök politikáját kifejezetten negatívan megítélők aránya 51 százalékról 57 százalékra emelkedett.

Ezzel szemben Trump demokrata kihívója, Joe Biden ex-alelnök népszerűsége 55 százalékos. A különbség majd háromszorosa a korábban mért különbségnek, akkor Trump 46, Biden pedig 51 százalékon állt.

Trump, akitől nem áll távol az ilyen közvélemény-kutatások ostorozása, Twitter-üzenetében azt állította: „a CNN közvélemény-kutatási adatai hasonlóan hamisak, mint a hírek, amelyeket közvetít.”

A CNN által közzétett felméréshez képest a szintén nemrég publikált, az NBC és a The Wall Street Journal által közösen készített felmérés Bidennek 7 százalékpontos előnyt tulajdonít.

Biden megszerezte a szükséges voksokat a demokrata elnökjelöltséghez

Igaz, nem volt vetélytársa, hiszen Bernie Sanders vermonti szenátor áprilisban visszalépett a versengésből.

A rangos hírtelevízió által végzett kutatásról tudni kell, hogy azt múlt hét csütörtökén és pénteken végezték, még mielőtt napvilágot látott volna az Egyesült Államok munkanélküliségi adatait ismertető közlemény, mely szerint az elmúlt hónapban mintegy 2,5 millió új munkahely született, jelentősen csökkentve a COVID-19 járvány miatt hirtelen drasztikusan megnőtt munkanélküliségi  mutatókat.

A munkanélküliségre vonatkozó adatok sokakat megleptek, hiszen a legtöbben további munkahelyek megszűnését jósolták még ezekre a hónapokra is.

„Erre senki nem számított (…) Visszahozzuk a munkahelyeket, és jövőre még ennél is jobban fogunk állni”

mondta Donald Trump múlt pénteki sajtókonferenciáján. Az elnök gazdasági fellendülést ígért 2021-től, miután májusban a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellenére 2,5 millió új munkahely jött létre az országban.

A közvélemény-kutatásban részt vevők negyvenkét százaléka jelezte, hogy a rasszizmussal kapcsolatos kérdések jelentősen befolyásolhatják, kire adják szavazataikat. A gazdasági eredményeket negyven, az egészségügyet harminckilenc, míg a koronavírus elleni küzdelmet a válaszadók harmincegy százaléka nevezte meg választásukban döntő kérdésnek.

A válaszadók hatvanhárom százaléka úgy ítélte meg, hogy Biden jobban kezelné Trumpnál a rasszizmus kérdését. Trump esetében a válaszadók harmincegy százaléka ítélte meg a jelenlegi elnök ilyen téren mutatott teljesítményét jobban, mint ahogy a volt alelnök kezelné az ügyeket.

Ennél jelentősebb, tizennégy százalékpontos különbség mutatkozott Biden javára abban a kérdésben, hogy melyik politikus kezelte vagy kezelné jobban a koronavírus miatti krízist.

A gazdasági ügyek és teljesítmény kérdésében Trump bizonyult ígéretesebbnek, öt százalékponttal Biden előtt. A CNN kutatása 1.259 ember megkérdezésével zajlott, a szakemberek szerint 3,4%-os hibaarány kalkulálható az eredményekbe.

Trump hurrikánhoz hasonlította a leállást és fellendülést ígért 2021-től

Az erőforrásokat a leginkább veszélyeztetett, úgynevezett sérülékeny rétegek megóvására kell összpontosítani – hangsúlyozta.