Trump betiltja a TikTokot Amerikában

Az amerikai elnök közölte, hogy betiltják a tinédzserek körében népszerű, kínai tulajdonban lévő TikTok videómegosztót az Egyesült Államokban.

Az amerikai állami intézmények már tavaly elkezdték betiltani a videómegosztó alkalmazást a közalkalmazottak videókészülékein. Most pedig az elnök bejelentette, hogy minden amerikai számára elérhetetlenné fog válni a TikTok – írja a The Daily Wire. 

India már betiltotta a TikTokot, több más kínai alkalmazás mellett, mivel úgy ítélte meg, hogy azok veszélyeztetik az ország „szuverenitását”.

Ausztrália pedig jelezte, hogy lehet, hogy befogja tiltani az alkalmazást. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter korábban azt nyilatkozta, hogy nem ajánlják senkinek a kínai applikáció letöltését,

mert akik rátelepítik a programot a mobiljukra „a személyes információikat szolgáltatják ki a Kínai Kommunista Pártnak.”

„Ami pedig a TikTokot illeti, betiltjuk az Egyesült Államokban. Megvan hozzá a felhatalmazásom. Holnap (szombaton) aláírom (az erről szóló dekrétumot)” – mondta Donald Trump az elnöki különgép fedélzetén az újságíróknak pénteken.

A Zoom segíti a kínai cenzúrát?

A kínai kormányhoz fűződő viszonyának és adatgyűjtési gyakorlatának tisztázására kérte a Zoom videokommunikációs vállalatot három amerikai törvényhozó, miután a cég bejelentette, hogy Peking kérésére felhasználói fiókokat függesztett fel.

A TikTok a kínai ByteDance vállalatcsoport tulajdonában van, amely a platform Kínában működő, cenzúrázott verzióját, a Douyint is üzemelteti. Csaknem egymilliárd felhasználója van szerte a világon. Az applikáció első számú célközönsége a fiatalok, mivel a videó tartalmak rövidek, és gyakran tartalmaznak egyszerű, ismétlődő sémákat.

Trump világossá tette a vele utazó újságíróknak, hogy nem lenne ínyére egy olyan megoldás, hogy a TikTokot úgy választanák le a kínai anyacégről, hogy egy amerikai vállalat tulajdonába kerülne.

Pénteken a Fox Business és a The New York Times napilap is azt jelentette meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy a Microsoft szoftveróriás tárgyalásokat folytat a TikTok felvásárlásáról.

Kedden republikánusok nyílt levelet írtak az amerikai titkosszolgálatok vezetőinek, amelyben aggodalmukat fejezték ki az applikációval kapcsolatban.

Korábban a TikTokon Trump ellen is szervezkedtek demokrata érzelmű tinédzserek, és egy akció keretében több százan felvásárolták Trump politikai rendezvényén az ülőhelyeket, hogy félig üres legyen a stadion, mikor az elnök beszél. A demokraták annyira értékelték az akciót, hogy Joe Biden kampánya szerződtette az egyik idősebb aktivistát.

Több amerikai államban hasonló aggodalmak vannak a Zoom videóchat programmal kapcsolatban. Több nagy amerikai cég, mint a Tesla, és a Bank of America Corp. már betiltották az alkalmazás cégen belüli használatát – írja a Fortune. 

A programról több kiberbiztonsági szakértő is azt állította, hogy könnyen feltörhető, és a hackerek belehallgathatnak a tárgyalásokba. Több amerikai államban is vizsgálatot rendeltek el azzal kapcsolatban, hogy a távoktatáshoz biztonságos-e Zoom programot használni.

Borítókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Hogyan reagáljon a Nyugat Kína neosztálinista fordulatára?

Szolidaritást kell vállalnunk az üldözött kínai kisebbségekkel. Erkölcsi értelemben is segítenünk kell Amerika kemény fellépését. Gyenge Dániel írása.