A Zoom segíti a kínai cenzúrát?

A kínai kormányhoz fűződő viszonyának és adatgyűjtési gyakorlatának tisztázására kérte a Zoom videokommunikációs vállalatot három amerikai törvényhozó, miután a cég bejelentette, hogy Peking kérésére felhasználói fiókokat függesztett fel.

A kaliforniai székhelyű vállalat azt követően került reflektorfénybe, hogy felfüggesztette három amerikai és hongkongi aktivista felhasználói fiókját, akik a Tienanmen téri mészárlás évfordulójáról akartak megemlékezni.

A Zoom pénteken közölte: a kínai kormány májusban, illetve június elején azt kérte, hogy akadályozzák meg a megemlékezést. A cég elmondta, hogy újra aktiválta a felhasználói fiókokat, és többé nem fogja hagyni, hogy Kína befolyásolja a területén kívüli felhasználók tevékenységét.

„Sem a felhasználókról, sem az összejövetel tartalmáról nem adtunk át adatokat a kínai kormánynak” – állt a Zoom közleményében. „Nincs olyan kiskapu, amely lehetővé tenné bárkinek is, hogy láthatatlanul csatlakozzon egy konferenciahíváshoz” – tette hozzá a cég.

Gravitas: How Zoom Helps China Stifle Dissent

Gravitas: How Zoom Helps China Stifle DissentWhy did Zoom deactivate the account of a U.S.-based Chinese activist group? Did the app’s owners do it at China’…

Greg Walden és Cathy McMorris Rodgers amerikai képviselők a Zoom vezérigazgatójának, Eric Yuannak címzett levelükben a cég adatvédelmi gyakorlatának tisztázását kérték, Josh Hawley republikánus szenátor pedig azt írta: Yuannak választania kell az Egyesült Államok és Kína között.

A Zoom szóvivője jelezte: megkapták az üzeneteket, és válaszolni fognak az aggályokra.

A videokommunikációs platform népszerűsége megugrott a koronavírus-járvány miatt, amely világszerte milliókat kényszerített karanténba. A Zoom felhasználóinak száma Kínában is jelentősen emelkedett, miután több nyugati platformmal – például a Facebookkal és a Twitterrel – ellentétben nem tiltották be az ázsiai országban.

A Zoom és Kína kapcsolatára már korábban is felhívták a figyelmet. A torontói székhelyű Citizen Lab internetfelügyelő csoport áprilisban közölte: bizonyítékot talált rá, hogy egyes észak-amerikai hívások és a hozzájuk tartozó titkosítási kulcsok áthaladtak Kínán.

A Zoom azt állította, hogy tévedésből engedélyezte a kínai adatközpontoknak a szóban forgó hívások fogadását. A cég hangsúlyozta: számos kutatója és fejlesztője él Kínában. A vállalatot alapító Yuan Kínában élt és járt egyetemre, és csak a kilencvenes évek közepén vándorolt ki az Egyesült Államokba. Yuan ma már amerikai állampolgár.

Eközben a Twitter 32 242 felhasználó fiókot függesztett fel csütörtökön, köztük olyanokat, amelyek kínai, orosz és török propagandaműveletekhez voltak köthetők. A zárolt fiókok közül körülbelül 23 750 a kínai propagandagépezet része volt. Ezekhez további 150 ezer fiók kapcsolódott, amelyeket azért hoztak létre, hogy minél szélesebb körben terjesszék a pekingi kormányt népszerűsítő tartalmakat.

A Fehér Ház „ártalmas tevékenységgel” vádolja Kínát

A Fehér Ház szerda este nyilvánosságra került jelentése rávilágít: a másként gondolkodónak tartott embereket önkényesen elhurcolják, fogva tartják, megkínozzák Kínában.