Megválasztása esetén újranyitná a washingtoni palesztin konzulátust Joe Biden

A demokrata elnökjelölt úgy nyilatkozott, hogy igyekezne a megromlott amerikai-palesztin kapcsolatokat helyrehozni. Egyúttal figyelmeztetett arra, hogy az egyoldalú lépések veszélyeztetik az izraeli-palesztin békét.

Joe Biden azt is elmondta, hogy megválasztása esetén újranyitná a Trump-kormányzat által bezárt washingtoni palesztin képviseleti irodát. A demokraták elnökjelöltje keddi, a Jewish Telegraphic Agency-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy létfontosságú annak megakadályozása, hogy Izrael egyoldalú lépéseket tegyen, hiszen az végleg eltemetheti egy izraeli-palesztin béke álmát.

A JTA szerint Biden szavai egyértelműen a Jordán-völgye és a ciszjordániai települések Izrael által tervezett annektálására értendők, amelyről az izraeli parlament a nyár elején szavazhat – számol be az i24News izraeli hírportál.

Biden azt is megerősítette, hogy ismét megnyitná a kelet-jeruzsálemi amerikai konzulátust és újraindítaná a palesztinoknak szánt amerikai segélyeket is.

Nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy Biden minden, a Trump-kormányzat által tett lépést igyekezne visszacsinálni.

Mennyit őrizne meg Trump külpolitikájából Biden?

A demokraták mindent elutasítanának, amit az elnök tett. Izrael és Irán esetében azonban bölcsebb lenne, ha egy esetleges új demokrata kormányzat sem állítaná vissza az órát.

Mint ismeretes, az amerikai külügyminisztérium 2018-ban záratta be a Palesztin Hatóság washingtoni képviseleti irodáját arra hivatkozva, hogy a palesztin vezetés „nem tett megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy meginduljanak az Izraellel folyó közvetlen tárgyalások”. Emellett az amerikai vezetés szerint a palesztinok már azelőtt elutasították az amerikai béketervet, hogy annak tartalmát ismerték volna.

Tavaly januárban a Trump-kormány szintén felfüggesztett minden, a palesztinoknak folyósított amerikai támogatást, ugyanis azok az értelmezésük szerint ellentétesek lehetnek az Egyesült Államok terrorizmus-ellenes törvényeivel.

Amerika: Nincs annektálás tárgyalások nélkül a palesztin államról

Biden demokrata elnökjelölt és Friedman nagykövet is a palesztin államalapításról szóló tárgyalásokra kényszerítené Izraelt.