Amerika: Nincs annektálás tárgyalások nélkül a palesztin államról

Joe Biden volt alelnök, demokrata elnökjelölt szerint Izrael nem tehet olyan lépéseket, amelyek lehetetlenné teszik a kétállami megoldást. David Friedman amerikai nagykövet ugyanakkor azt mondta: Netanjahunak fel kell ajánlania a tárgyalásokat Abbasszal a palesztin államalapításról, az Egyesült Államoknak pedig támogatnia kell az annektálást.

Joe Biden közleményben tudatta a JTA zsidó hírügynökséggel, hogy az izraeli-palesztin béke érdekében vissza kell térni a párbeszédhez a palesztin féllel, és nyomást kell gyakorolni Izraelre, hogy hogy ne tegyen olyan lépéseket, amelyek lehetetlenné teszik a kétállami megoldást. Ezzel a Netanjahu által már bejelentett annektálásra utalt.

„Újra fogom nyitni az amerikai konzulátust Kelet-Jeruzsálemben, megtalálom a módját, hogy újranyíljon a Palesztinai Felszabadítási Szervezet washingtoni irodája, valamint visszaállítom a palesztinok számára évtizedek óta nyújtott gazdasági és biztonsági támogatást, amelyet a Trump-vezetés leállított”

– közölte Biden.

Az egyedüli demokrata elnökjelölt korábban viszont azt is megerősítette, hogy nem vonja vissza Trump 2018-as döntését az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről.

Mennyit őrizne meg Trump külpolitikájából Biden?

A demokraták mindent elutasítanának, amit az elnök tett. Izrael és Irán esetében azonban bölcsebb lenne, ha egy esetleges új demokrata kormányzat sem állítaná vissza az órát.

Az izraeli kormány azon vívódik, hogy annektálja-e a Júdea és Szamária területén létrejött zsidó településeket és a Jordán-völgyet, ahogy azt a Trump-féle béketerv tartalmazza. A lépést Netanjahu és Ganz is támogatja, sőt, az izraeli miniszterelnök már az annektálás dátumát is bejelentette, ami július elseje.

A Trump béketerve értelmében a vitatott területek 30 százalékát Izrael bekebelezi, a maradék 70 százalékán pedig létrejön a Palesztin Állam. Bident közben a Demokrata párt baloldali szárnya nyomás alatt tartja, hogy szólaljon fel az annektálás terve ellen.

A héten 30 korábbi demokrata vezető biztonsági tisztviselő egy levélben aggodalmát fejezte ki az annektálás lehetősége miatt, és arra sürgette Bident, hogy a Demokrata Párt tiltakozzon Ciszjordánia elfoglalása és a települések bővítése miatt. Ez jelentős változást jelentene a Demokrata Párt álláspontjában, eddig ugyanis nem kritizálták a területek elfoglalását – írja a JTA.

Biden ugyanakkor nem tapasztalja a párt Izrael-támogató táborának nyomását. A Demokrata Többség Izraelért elevezésű, centrista csoport a párton belül, akik korábban összecsaptak az Izrael-kritikus baloldali vonallal, múlt hónapban arra figyelmeztették Netanjahut, hogy ne tegyen lépéseket az annektálás érdekében.

Friedman: az annektáláshoz tárgyalni kell Abbasszal a palesztin államalapításról

David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete a The Jerusalem Postnak nyilatkozott az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének második évfordulója alkalmából. Ebben beszélt arról, hogy Netanjahunak fel kell ajánlania Mahmud Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének a tárgyalásokat a palesztin állam megalapításáról Ciszjordánia területének 70 százalékán. Az Egyesült Államoknak pedig támogatnia kell Izraelt a maradék 30 százalék annektálásában – tette hozzá.

Amerika első feltétele, hogy támogassa a települések, bibliai helyszínek és a Jordán-völgy annektálását, hogy készüljön el az a térkép, amelyen egy amerikai-izraeli közös bizottság már február óta dolgozik.

Pompeo: Júdea és Szamária annektálása Izrael döntésén múlik

A „Zöld vonalon” túli zsidó települések bekebelezése szerepel Donald Trump amerikai elnök béketervében, amelyet a palesztinok elutasítottak.

A második feltétel, amellyel kapcsolatban némi zavar volt, az mindössze annyi, hogy Netanjahunak tartania kell magát a Trump elnök béketervének minden részletéhez, például a telepek terjedésének leállításához a 30 százalékon túli területeken, és kifejezze szándékát a tárgyalásokhoz a palesztinokkal, hogy hozzanak létre egy államot a maradék 70 százaléknyi területen.

„Amint megalakul az új kormány, az lenne a helyes, ha a vezető kitartana a béketerv mellett és jóhiszeműen, az alapján folytatná”

– mondta Friedman, aki szerint az annektálás amerikai támogatása nem függ attól, hogy a palesztinok reagálnak-e a tárgyalási felhívásra, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a palesztinok elfogadják a felkérést a béketárgyalásokra.

Netanjahu: Néhány hónap, és annektáljuk Júdea-Szamáriát

Netanjahu videoüzenetben szólt az Európai Koalíció Izraelért (ECI) által a San Remó-i konferencia 100.