Netanjahu: Néhány hónap, és annektáljuk Júdea-Szamáriát

Netanjahu videoüzenetben szólt az Európai Koalíció Izraelért (ECI) által a San Remó-i konferencia 100. évfordulójának tiszteletére rendezett online konferencia résztvevőihez.

Izrael képes lesz kiterjeszteni szuverenitását Júdeára és Szamáriára (Ciszjordániára), néhány hónappal Donald Trump amerikai elnök ígéretét követően — jelentette ki vasárnap Benjamin Netanjahu miniszterelnök a The Jerusalem Post beszámolója szerint.

„Három hónappal ezelőtt Trump béketerve elismerte Izrael jogait Júdeában és Szamáriában” – mondta Netanyahu.

„Trump elnök vállalta, hogy elismeri Izrael szuverenitását az ottani és a Jordán-völgyben levő zsidó közösségek felett. Biztos vagyok benne, hogy pár hónapon belül az ígéret valósággá válik, és újabb történelmi pillanatot megünnepelhetünk a cionizmus történelmében”.

Izrael „sajnálatosnak” tartja az EU szűklátókörűségét

Az izraeli külügyminiszter visszautasította, hogy a ciszjordániai területek annektálása komolyan sértené a nemzetközi jogot.

A béketerv lehetővé tenné Izrael számára, hogy annektálja Júdea és Szamária 30%-át, beleértve az összes települést és az egész Jordán-völgyet, miközben a palesztinoknak hatalmas gazdasági csomagot nyújtanának egy demilitarizált állam létrehozását támogatva. Ez utóbbi abban az esetben jöhetne létre, ha a palesztinok bizonyos feltételeket teljesítenek, ideértve a zsidók elleni felbujtás és a terroristáknak juttatott fizetések folyósításának megszüntetését, illetve a polgári jogok érvényesítését.

A Likud és a Kék-Fehér közötti koalíciós megállapodás, amelyet a múlt héten írtak alá, kimondja, hogy az annektálásról legkorábban július elsején szavazhat a kormány vagy a Knesszet.

Netanjahu videoüzenetben szólt az Európai Koalíció Izraelért (ECI) által a San Remó-i konferencia 100. évfordulójának tiszteletére rendezett online konferencia résztvevőihez. A San Remó-i konferencián az I. világháborúban győztes szövetséges hatalmak osztották fel a korábban az Oszmán Birodalom részét képező területeket.

„Egy évszázaddal San Remo után beteljesülhet a cionizmus ígérete, hiszen soha nem hagytuk abba a harcot a jogainkért, és az önök erőfeszítései részei ennek a harcnak”

– mondta a főként keresztényekből álló közönségének.

A Palesztin Mandátum Nagy-Britanniához került a San Remó-i konferencia során, és a Törökországgal kötött békeszerződés szövegébe belekerült a Balfour-nyilatkozat is, amely „a zsidó nép nemzeti otthonának Palesztinában történő létrehozását” támogatta. Ezzel a Balfour-nyilatkozat törvényerőre emelkedett.

Netanjahu a San Remo konferenciát esélynek nevezte, hogy egy fontos mérföldkövet ünnepeljenek meg a cionizmus történelmében, amelyben „az I. világháború győztes szövetséges hatalmai elismerték a zsidó nép önrendelkezési jogát”.

A világhatalmak elismertek egy „alapvető igazságot” – mondta a miniszterelnök. „A zsidó nép nem idegen gyarmatosító őseink földjén. Izrael földje ősi szülőföldünk”.

100 éve jött létre a Palesztin népszövetségi mandátum

A nagyhatalmak 1920 áprilisában San Remóban Szíriát és Mezopotámiát „ideiglenesen független” államokként ismerték el, Palesztina számára viszont különleges eljárást alkalmaztak.

David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete a centenáriumot érintő Twitter üzenetében a következőképpen fogalmazott:

„A San Remó-i határozat 100. évfordulójára emlékezünk ma, amelyben a világhatalmak elismerték a zsidó nép ősi kapcsolatát Izrael földjével, és a zsidók jogát egy nemzeti otthonhoz azon a földön, a nemzetközi jog erejével ruházták fel”.

Az Európai Koalíció Izraelért egy Izrael-barát keresztény lobbicsoport, amely elősegíti az Izrael és az EU közötti jobb kapcsolatok kialakítását, harcol az antiszemitizmus ellen és támogatja a zsidók és az arabok békés együttélését.