Pompeo: Júdea és Szamária annektálása Izrael döntésén múlik

A „Zöld vonalon” túli zsidó települések esetleges annektálása az izraeli kormány ügye – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Washingtonban, a minisztériumban tartott szerdai sajtókonferenciáján.

Az amerikai diplomácia vezetője hozzátette: az izraeli kormány ezzel kapcsolatos döntéséről Washington nem nyilvános csatornákon fejti ki majd az álláspontját az új izraeli kormány képviselőinek. Hozzáfűzte, hogy az amerikai kormányzat az ügyben „szorosan együttműködik” Izraellel.

A zsidó települések bekebelezése szerepel Donald Trump amerikai elnök béketervében, amelyet a palesztinok elutasítottak.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és korábbi vetélytársa, az ellenzéki Beni Ganz – akik hétfőn állapodtak meg egységkormány létrehozásáról – egyaránt támogatják a Trump-tervet. Netanjahu és az őt támogató izraeli jobboldal a zsidó telepek gyors bekebelezését sürgeti, míg a centristának tartott Ganz fokozatosabb folyamatot szeretne.

Ciszjordániai települések annektálásával indít az új izraeli kormány?

A települések vezetői üdvözölték a döntést, a palesztinok attól tartanak, hogy az annektálás a kétállami megoldás végét jelenti.