Ciszjordániai települések annektálásával indít az új izraeli kormány?

A hétfőn megalakult új izraeli nagykoalíció egyezsége lehetőséget teremt Benjamin Netanjahu és Beni Ganz számára, hogy Izrael már júliusban megkezdje nagy ciszjordániai területek annektálását – írja a The Times of Israel.

A megállapodás 29. pontja alapján Netanjahu „július elsején jóváhagyásra a kormány és a Kneszet elé terjesztheti az amerikai béketervben előirányzott ciszjordániai területek annektálását”.

A törvényjavaslat két lehetséges eljárási módot is lehetővé tesz a kormányfő számára. Ha esetleg nem kapná meg a megfelelő támogatást a kabinet mintegy felét kitevő Kék-Fehér párti miniszterektől, akkor a Kneszet elé kerül a kérdés, ahol viszont a Likud, a Jamina, az Iszráel Béténu, a Sász és az Egyesült Tóra Judaizmus pártjainak biztos támogatására talál.

Amennyiben Netanjahu a törvényhozás elé kívánja vinni a döntést, úgy a javaslatot maga, vagy akár más képviselő is benyújthatja.

A megállapodás szerint „a törvény mihamarabb elfogadásra kerülhet… azt nem késleltetheti sem a külügyi, sem a védelmi bizottság vezetője.”

Ezen felül, a megállapodás szerint, Netanjahu és Ganz teljes mértében együttműködnek az Egyesült Államokkal, főként a területek pontos méretét és a nemzetközi közösséggel való párbeszéd kérdését illetően.

Netanjahu és Ganz a megállapodás aláírását követően

A washingtoni vezetés már áldását adta a ciszjordániai területek annektálására, azonban annak végrehajtása az izraeli kormányválság miatt eddig váratott magára. Az amerikaiak a területek végleges megjelölését az izraeliekkel véglegesítik, miután megalakult az új kormány. Ez a munka a koronavírus-járvány miatt lelassult ugyan, de nem állt meg.

Egyes amerikai elemzők azonban kétségesnek tartják, hogy az amerikai kormányzat ilyen röviddel a novemberben esedékes amerikai elnökválasztások előtt beleegyezik-e a lépésbe.

A mostani megállapodás azt írja, Netanjahu és Ganz az amerikai béketerv megvalósítását Izrael „stratégiai és biztonsági szempontjainak figyelembevétele mellett hajtja végre, törekedve a regionális biztonság és stabilitás fenntartására.”

Az annektálás bekerülése a megállapodásba egyértelműen Netanjahu sikere, aki az elmúlt három választás alatt végig a területek annektálásának ígéretével kampányolt.

Ganz ugyanakkor az elmúlt évben bizonytalan volt a kérdést illetően. Miközben általában nem mutatkozott az egyoldalú megoldások híveként, januárban az annektálás mellett foglalt állást, igaz, azzal a feltétellel, hogy csak abban az esetben, ha az élvezi a nemzetközi közösség jóváhagyását. Ez igen különös feltétel, hiszen bizonyosra vehető, hogy a nemzetközi közösség legnagyobb része ellenzi a ciszjordániai területek Izraelhez csatolását.

Mindezek után Ganz támogatásáról biztosította az amerikai béketervet, melynek pont az annektálás volt egyik leglényegesebb pontja.

Netanjahu és Ganz megállapodott az egységkormányról

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Beni Ganz, a Kék-Fehér párt elnöke hétfőn aláírták az egységkormányról szóló megállapodást – jelentette az izraeli média.

Mikor az elmúlt héten több európai ország diplomáciai vezetése kereste meg a Kék-Fehér párt irodáját, hogy jelezze Ganznak, ellenzik az annektálást, Ganz egyik tanácsadója, Melody Sucharewitz azt válaszolta, hogy a párt elnöke kénytelen volt kompromisszumot kötni ebben a kérdésben, azonban reméli, hogy még befolyásolni tudja annak megvalósítását.

A Kék-Fehér párt sajtótájékoztatóján az amerikai béketerv megvalósításával kapcsolatosan Ganz azt mondta, „a Trump-féle béketerv megvalósítása felelősséggel zajlik majd, figyelembe véve Izrael államának stratégiai szempontjait és a térség stabilitásának kérdését.”

Netanjahu hétfő este, a megállapodás aláírása után tájékoztatta arról jobboldali szövetségeseit. Mint mondta, „az egységkormány létrehozása a koronavírus-járvány miatt is létfontosságú”, és kijelentette, hogy „a jobboldali és a nemzeti tábor érdekeit tartja majd szem előtt.”

A júdeai és szamáriai (ciszjordániai) zsidó telepek vezetése gratulált a miniszterelnöknek az egységkormány megalakításáért, jelezve, hogy remélik, az annektálás mihamarabb megtörténik majd.

Még legalább egy év vírushelyzettel számolnak Izraelben

A bevásárlóközpontoknak, a szabadtéri piacoknak és a fizikai kapcsolatot igénylő vállalkozásoknak egyelőre nem engedik az újbóli megnyitást.

Joszi Dágán, a Szamáriai Regionális Tanács vezetője azt nyilatkozta: „Gratulálunk a miniszterelnöknek és Beni Ganz képviselőnek a megállapodáshoz. A jelenlegi két legfontosabb kérdés a koronavírus elleni küzdelem és az izraeli szuverenitás kiterjesztése Ciszjordániában.” A települések vezetője hozzátette, „együttműködünk a kormánnyal, amikor arra szükség lesz, akár erővel is, annak érdekében, hogy kiterjesszük szuverenitásunkat, és tovább fejlesszük a júdeai és szamáriai településeket.”

Jochai Damri, a Hebroni Regionális Tanács elnöke is hasonló módon üdvözölte a megállapodást, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy „a korábbi egységkormányok működésképtelennek bizonyultak”, reméli, hogy ez a mostani rácáfol a korábbi tapasztalatokra.

Mohammad Shtayyeh, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke azonban közleményében kijelentette: „az izraeli annektálás egységkormánya egyben a kétállami megoldás végét is jelenti és megfosztja a palesztin népet a nemzetközi jog és megállapodások szerinti saját állam jogától.” A palesztin miniszterelnök hozzátette: támogatják Mahmud Abbász elnököt a megszállás elleni küzdelemben.

A PFSZ egyik vezetője, Saeb Erekat is közleményt adott ki, melyben a ciszjordániai telepek Izraelhez csatolásának veszélyére hívja fel a figyelmet: „az annektálás, melyben további megszállt területeket csatolnak Izraelhez, veszélyt jelent a szabályok és törvények általi világrendre, a békére és a stabilitásra, különösen a Közel-Keleten.” A korábbi palesztin főtárgyaló hozzátette, „az annektálás a tárgyalások végét jelenti”, egyben azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy követelje az új izraeli kormánytól a nemzetközi jog és megállapodások betartását.

A Peace Now nevű, az izraeli telepek működését vizsgáló szervezet közleményében azt írta, „mostanáig válságkormány felállításáról beszéltek, a ciszjordániai telepek annektálásának ügye mégis bekerülhetett a megállapodásba.” A szervezet közleményében arra is figyelmeztetett, hogy „az annektálás többe kerülhet a COVID-19 vírusnál, leginkább, mivel az annektálás után palesztinok milliói szerezhetnek izraeli állampolgárságot, ami az izraeli demokrácia végét is jelenti.”

Új megegyezés adhat zöld lámpát Júdea és Szamária egyes részeinek annektálásához?

Izraeli sajtóhírek szerint Benjamin Netanjahu és Beni Ganz között egyetértés bontakozik ki a témában.