Még legalább egy év vírushelyzettel számolnak Izraelben

Úgy számolnak, hogy minimum jövő tavaszig kell majd számolni a világjárvány okozta helyzettel. Ezzel együtt az ország fele már május elején újra munkába állhat.

Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön közzétett jelentésében részletesen mutatja be azt, miként is alakulhat az ország vírussal szembeni küzdelme a következő hónapokban. Erről az IsraelHayom is beszámolt.

Jövő héten a munkavállalók 30 százaléka, rá két hétre pedig már a dolgozók fele ismét visszatérhet munkahelyére.

— áll az ambiciózus tervben. A javaslatban szerepel, hogy a dolgozókra a megfelelő óvintézkedések vonatkozzanak, és mindenképpen váltott műszakban kell teljesíteniük.

A szigorú korlátozásai miatt egy minapi nemzetközi felmérés szerint 40 állam közül a járvány ellen leghatékonyabban fellépő Izraelben továbbra is érvényben marad a 65 év felettiekre vonatkozó szabályozás.

Koronavírus: Izrael a világon az első, Magyarország Európában a negyedik legbiztonságosabb hely

Negyven ország közül Izrael a legjobb a koronavírus-járvány kezelésében, Európán belül pedig Magyarország a negyedik egy friss elemzés szerint.

Vagyis a betegek és minden 70 év feletti továbbra sem hagyhatja el lakását, vagy annak közvetlen közelét. Továbbra sem engedélyezett a társasági élet, így a vallásos és az ünnepi események.

A tárca tervében ugyanakkor kikötötték:

az engedményeket csak abban az esetben foganatosíthatják, ha az ország kórházaiban a következő napokban legalább 7500 új ágyat tudnak elhelyezni – ebből 2500 megy az intenzív osztályokra -, és ha sikerül újabb anyagi fedezetet biztosítani a vírust tesztelő laboratóriumokra és az ott dolgozó személyzetre.

Ha minden a várakozásnak megfelelően alakul, május közepére már egyes üzletek is kinyithatnak. Mindehhez biztosítani kell a boltok vezetőinek azt, hogy csak ellenőrzött mennyiségű vásárló legyen éppen a helyiségekben. A fodrászatoknál és szépségszalonoknál csak akkor engedélyezett a működés, ha egyszerre csak egy klienst szolgálnak ki.

A Pénzügyminisztérium készíteni fog egy „kísérleti tervet” a gazdaság egyes ágazatai számára, amelyeket az Egészségügyi Minisztérium társadalmi távolságtartási irányelveinek megfelelően kell megnyitni – írja az Új Kelet Online.

A jelentések szerint a valószínűleg beépítendő kritériumok között szerepel a rendszeres fertőtlenítés, az ügyfelek testhőmérsékletének figyelembevétele és a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírások betartása.

Azon iparágakról és vállalkozásokról, amelyek részt vehetnek a kísérletben, a következő két napban döntenek, de a bevásárlóközpontok, a szabadtéri piacok és a fizikai kapcsolatot igénylő vállalkozásoknak még nem fogják engedni az újbóli megnyitást.

Az egészségügyi minisztérium fokozatos tehermentesítés mentén is óvatos, és úgy fogalmaz memorandumában, hogy legalább 2021 tavaszáig korlátozásokra lesz szükség, de az sincs kizárva, hogy a vírussal folytatott küzdelem még azon túl is folytatódik. Amennyiben a járvány visszaszorításában nem várt nehézségek merülnének fel, azonnal vissza kell állítani a szigorú korlátozásokat — szögezte le a tárca.

Izraelben fokozatosan enyhül a szigor

Kísérleti lépésként újraindítják a kiskereskedelemnek, az üzemeknek és gyáraknak, valamint a szolgáltatásoknak egy részét.