Koronavírus: Izrael a világon az első, Magyarország Európában a negyedik legbiztonságosabb hely

Negyven ország közül Izrael a legjobb a koronavírus-járvány kezelésében, Európán belül pedig Magyarország a negyedik a rangsorban a kutatásokkal és adatelemzéssel is foglalkozó Deep Knowledge Group elemzése szerint – írja a Forbes.

Az elemzésben a karantén hatékonysága, a szűrés és nyomonkövetés, a kormányzati intézkedések hatékonysága, és az egészségügyi ellátórendszer felkészültsége alapján rangsoroltak 40 országot az egyes országokból érkező adatok alapján.

A tanulmányban arra jutottak, hogy mindezen szempontok alapján Izrael áll a legjobban a negyven ország közül, megelőzve a járványt híresen jól kezelő Németországot és Dél-Koreát is. Ezen a listán Magyarország a 14. helyen szerepel.

Európai összevetésben Magyarország az előkelő negyedik helyen szerepel, Németország, Svájc és Ausztria után.

Az egyes országokat pontszámok alapján rangsorolták, egy jól meghatározott és évek alatt kifejlesztett módszertan szerint. Az országok rangsorát hetente frissítik az új adatok függvényében – közölte a Deep Knowledge Group.

Készült egy lista azokról az országokról is, amelyek most a koronavírus miatt a legkockázatosabb helyek a világon.

Az első helyre Olaszország került, amit az Egyesült Államok követ, a harmadik pedig az Egyesült Királyság. Az első 10-be bekerült még Spanyolország, Franciaország, Svédország és Románia is az európai országok közül.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök már korábban is büszkélkedett az eredménnyel, például Facebook-oldalán is megosztotta a kutató cég jelentését, ugyanakkor az izraeli sajtóban voltak, akik megkérdőjelezték az eredmények hitelességét, valamint a tudományos körökben szerintük kevéssé ismert szervezetről megemlítették, hogy a hongkongi alapítású cégnek egy orosz milliárdos a tulajdonosa.