Netanjahu és Ganz megállapodott az egységkormányról

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Beni Ganz, a Kék-Fehér párt elnöke hétfőn aláírták az egységkormányról szóló megállapodást – jelentette az izraeli média az Ujkelet.live szerint.

A hír azt követően érkezett, hogy a Likud és a Kék-Fehér közösen bejelentette: Netanjahu és Ganz a miniszterelnök lakosztályán tárgyalnak.

Izraelnek 17 hónapja nincs működő kormánya, az ország 3 választáson van túl és sokáig úgy tűnt, hogy a mácius 2-i forduló is eredmény nélkül zárul.

A Likud és a Kék-Fehér a minisztériumok egyenlő felosztásával és Netanjahu valamint Ganz közötti rotációval képzeli el Izrael következő kormányát, a koalícióban a miniszterelnök jobboldali blokkja (Sasz, Jahadut Ha’tora) is helyet kap. A megállapodás szerint először 18 hónapig Netanjahu lenne a miniszterelnök, majd 2021 októberében 18 hónapra Gantz.

A megállapodás szerint a nemzetállam-törvényt változatlanul hagyják, Júdea és Szamária zsidó közösségeire július elsején kiterjesztik a szuverenitást, Izrael új ENSZ-nagykövete a Likud soraiból kerül ki.

Beni Ganz és Benjamin Netanjahu tárgyalása. Fotó: Twitter.

Netanjahu az aláírást megelőzően tájékoztatta jobboldali szövetségeseit a fejleményekről, azonban a vallásos-cionista Jamina vezetőjével, Naftali Bennett megbízott védelmi miniszterrel állítólag nem beszélt.

A Knesszet elnöke a likudos Jariv Levin lesz a megállapodás szerint.

Ganz első nyilatkozatában, melyet a Twitterre írt, úgy fogalmazott, hogy „megakadályoztuk a negyedik választást. Harcolni fogunk a koronavírus ellen, és megvédjük az izraeli polgároka. Van nemzeti vészhelyzet-kormány”.

A Ynetnews azt teszi hozzá, hogy a kormánynak körülbelül 30 minisztere lesz, melyből a Kék-Fehéré 16 – közte a védelmi, a kormány fennállásának feléig a külügyi, az igazságügyi, a bevándorlásügyi, a kultúra, a sportügyi, a gazdasági, a jóléti, a kommunikációs, a mezőgazdasági, a stratégiai ügyek, a turizmus, a társadalmi egyenlőség és a diaszpóra-ügyek minisztériumai –, a Likudé pedig a külügy a kormányzás másik felében, a közbiztonság, a közlekedés, az energia, a Jeruzsálem-ügyek, és más portfóliók.

Hogyan nézne ki az új kormány?

Ganzot az első periódusban kinevezik védelmi miniszernek és miniszerelnök-helyettesnek, míg Gabi Askenázi külügyminiszterként fog szolgálni. Avi Niszenkorn pedig megkapja az igazságügyi portfóliót – írja az Ujkelet.live.

A Likudnál Jiszráel Katz pénzügyminiszter, Miri Regev közbiztonsági miniszter lesz, míg a Kneszet-elnök posztja Ganztól Jariv Levinhez kerül.

A Kék-Fehér szövetségesévé váló Amir Peretz, a Munkapárt elnöke gazdasági miniszter, míg párttársa, Itzik Smuli a jóléti portfóliót fogja megkapni.

Az ultraortodox Jahadut Ha’tora elnöke, Jáákov Litzman továbbra is egészségügyi miniszter marad. Az ultraortodox Sasz vezetője, Arije Deri szintén megtartja belügyminiszteri posztját.

Az oktatási tárca valószínűleg a Jaminánál marad, amennyiben csatlakoznak a kormányhoz.

A megállapodás továbbá tartalmazza, hogy a nemzetállami-törvényt változatlanul hagyják, Júdea és Szamária zsidó közösségeire július elsején terjesztik be a szuverenitás alkalmazását, Izrael új ENSZ-nagykövete a Likud soraiból kerül ki.

Netanjahu vétójoggal fog rendelkezni a következő főügyész és államügyész kinevezésének kérdésében,

Továbbá törvénymódosítással lehetővé teszik, hogy egy vádemelés alatt álló miniszterelnök-helyettes (Netanjahu a rotáció második fordulójában) hivatalban maradhasson, és rezidenciát is biztosítanak a számára.

Abban az esetben, ha a kormány feloszlik Netanjahu 18 hónapos hivatali ideje alatt, Ganz veszi át a miniszterelnöki posztot.

Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság úgy határoz, hogy Netanjahu nem szolgálhat miniszterelnökként, a koalíció feloszlik és új választásokra kerül sor.

Netanjahu az aláírást megelőzően tájékoztatta jobboldali szövetségeseit a fejleményekről, azonban a vallásos-cionista Jamina vezetőjével, Naftali Bennett megbízott védelmi miniszterrel állítólag nem beszélt.

A média szerint a Jamina a megállapodás bejelentését úgy értelmezte, hogy Netanjahu „ajtót nyitott nekik az ellenzékbe”.

A Times of Israel a 12-es csatornára hivatkozva írja, hogy a két politikus további tárgyalásokat folytat, és az este folyamán közös sajtótájékoztatót tart.

Az Ujkelet.live teljes cikke itt olvasható.

Cikkünk folyamatosan frissül.