Új megegyezés adhat zöld lámpát Júdea és Szamária egyes részeinek annektálásához?

Izraeli sajtóhírek szerint Benjamin Netanjahu és Beni Ganz között egyetértés bontakozik ki a témában.

A Kék-Fehér és a Likud állítólagos megegyezéséről írt a The Times of Israel, amely szerint a felek hajlandóak közelíteni álláspontjaikat a Nyugati Part egyes részeinek annektálását illetően – amire a Trump-kormány béketervének égisze alatt kerülhetne sor.

Az egyezmény szerint „a miniszterelnök és a miniszterelnök-helyettes az USA teljes beleegyezésével és a nemzetközi közösséggel egyeztetve fog cselekedni, miközben megőrzi a stratégiai érdekeket és a békeegyezményeket”.

A 13-as csatorna korábban azt közölte, hogy Beni Ganz csak egy részleges annektálási tervet hagyna jóvá, de azt is csak a koronavírus miatt fennálló rendkívüli helyzet után. Továbbá azt is leszögezte, hogy kizárólag a biztonsági kerítéstől nyugatra fekvő telepes blokkok annektálását hajlandó támogatni.

A 12-es csatorna szerint az új egyezmény lehetővé tenné, hogy 2 és fél hónapon belül megkezdődjön a részleges annexió.

Egyesek szerint a felvetett megegyezés egyértelműen a jobboldal és Netanjahu pozícióját erősíti, noha a részletek még nem ismertek. A Walla egyik újságírója kiemelte: miközben a Likud vezetője „konzultációra” hívta Ganzot, a Kék-Fehér vezetője valójában nem rendelkezik vétójoggal a témában.

„Ez azt jelenti, hogy Netanjahu a Knesszet és a kormány elé vihet egy annektálási rendeletet jóváhagyásra, akkor is, ha abba Ganz nem egyezik bele” – írta Tal Shalev, aki egyúttal hozzátette: bármi ehhez hasonló lépést valószínűleg a Jiszrael Bejtenu is kész lenne támogatni.

Ganz egyik kollégájában sem bízik

Kiszivárgott hangfelvételen támadta Beni Ganz, a Kék-Fehér párt elnöke a párt többi vezetőjét, de még a Moszadot is megvádolta a kampányban való részvétellel — írja a Times of Israel.